Flerkulturell cb548637

SINTEF får Mangfoldsprisen 2012

Årets Mangfoldspris går til SINTEF for å ha utmerket seg med stort mangfold på arbeidsplassen. Hele 68 nasjoner er representert og rundt 20 prosent av de ansatte i SINTEF har bakgrunn fra andre land enn Norge.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

- Jeg er glad for at årets pris går til et forskningsinstitutt. SINTEF er en høykompetansebedrift som har en bevisst strategi for å nyttiggjøre seg de mulighetene som ligger i en mangfoldig arbeidsstokk. De har jobbet målrettet for å rekruttere medarbeidere fra ulike land og kulturer, også på ledernivå, sa statssekretær Ghanizadeh da han delte ut prisen.

SINTEF får prisen for å ha klart å skape et internasjonalt miljø med høyt kompetente ansatte fra forskjellige kulturer som er representert på de fleste nivå i bedriften. De rekrutterer både fra utlandet og fra Norge. SINTEF har iverksatt omfattende tiltak for å være en attraktiv arbeidsplass for alle. Dette gjelder mottakelse, integrering, opplæring og sosiale aktiviteter for de ansatte.

- SINTEF er en virksomhet med svært kompetente medarbeidere. Vi er så heldige at vi greier å trekke til oss dyktige mennesker fra mange land. For å lykkes internasjonalt har det stor verdi å ha folk med språk- og kulturkompetanse fra hele verden. Dette er med på å forsterke nettverk i andre land, og det gir oss tilgang til et bedre kunnskapsgrunnlag som vi kan dra nytte av, sa HR-direktør Ingeborg Lund, som tok imot prisen på vegne av SINTEF.

SINTEF har om lag 2000 ansatte hvorav rundt 350 født og oppvokst i andre land enn Norge. Hele 68 ulike nasjoner er representert blant de ansatte.

SINTEF er et av de største instituttene for oppdragsforskning i Europa. Det er et bredt, flerfaglig forskningskonsern med internasjonal spisskompetanse innen teknologi, naturvitenskap, medisin og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig og ikke-kommersiell virksomhet. Overskudd fra oppdragsforskning investeres i ny forskning, vitenskapelig utstyr og kompetanse.

Om Mangfoldsprisen Mangfoldsprisen deles ut til en virksomhet som har utmerket seg i forhold til mangfold på arbeidsplassen. Formålet med prisen er å sette fokus på de gode eksemplene på mangfold i arbeidslivet, som kan gi kunnskap og inspirasjon til andre.

En jury kårer vinneren ut fra flere kriterier, deriblant forankring av mangfoldsarbeidet i virksomheten, andel etniske minoriteter i bedriften og rekruttering. Juryen består av representanter for arbeidslivets parter, Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) og NAV. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er sekretariatet for prisen.

Tidligere vinnere av Mangfoldsprisen er:

IKEA (2011) Coca Cola (2010) NRK (2009)Lørenskog kommune (2008) Hennig Olsen Is (2007) Ullevål Universitetssykehus (2006) Posten Norge (2005)

(NTB)

Powered by Labrador CMS