Powernap-1
Powernap-1

Flere får søvnproblemer av jobben

Hver fjerde svenske kvinnelig tjenesteansatt og hver femte mann sliter med å sove på grunn av jobbrelatert stress viser en ny rapport fra svenske TCO.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Høye krav og små muligheter til å styre over sitt eget arbeid, slik ser arbeidssituasjonen ut for høyt utdannede kvinnelige tjenestemenn i Sverige.

Det kommer frem i TCO sin rapport «Att sova med jobbet – tjänstemännens arbetsvillkor».

Stadig mer stress

Høye krav kombinert med lav kontroll på jobben har økt med over ti prosent på ti år. Det betyr at én av fire kvinner og hver femte mann ikke får sove på grunn av arbeidsrelatert stress.

Rapporten viser også at nesten én av fire kvinner mellom 20 og 34 har en midlertidig stilling. Det er langt mer enn menn i samme aldersgruppe der 9 av 10 har en fast avtale.

Flere kvinner i midlertidige stillinger

Selv om andelen midlertidig ansatte i TCO totalt ikke har økt de siste ti årene, har det i samme periode blitt mer vanlig med midlertidig ansettelse av personer under 35 år, særlig blant kvinner.

Unge kvinner har dermed en betydelig mer usikker tilværelse på det svenske arbeidsmarkedet sammenlignet med eldre kvinner og menn. Tallene viser også at 40 til 50 prosent av de ansatte under 35 år jobber overtid hver eneste uke. Mellom 50 – 60 prosent sier de minst en dag i uken må droppe lunsjen, jobbe overtid eller ta med seg jobb hjem for å få unna arbeidsoppgavene.

Powered by Labrador CMS