cd-plater bredde cb583308

Kommuner synder med piratprogrammer

Mange norske kommuner bruker ulovlig anskaffet programvare melder Aktuelt Sikkerhet.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Rundt 44 prosent av alle norske kommuner har avdekket bruk av ulovlig kopiert programvare. Dette viser en fersk undersøkelse utført for Business Software Alliance (BSA).

BSA har siden 1988 representert store programvareutviklere og –leverandører som Adobe, Apple, Microsoft og Mamut, for å bekjempe ulovlig bruk av programvare.

Til tross for at nesten 70 prosent av norske kommuner har utviklet rutiner og retningslinjer for å unngå at man tar i bruk programmer som det ikke er tegnet lisens for, er ulovlig kopiert programvare et omfattende problem i norske kommuner.

– Det er urovekkende. Offentlig sektor bør gå foran som et godt eksempel og ha nulltoleranse for bruk av ulovlig kopiert programvare. Kommunene bør ha klare regler for hvordan de forholder seg til kjøp og bruk av programvare, sier talsmann for BSA Norge, Thor B. Mosaker.

Det er ikke enkelt å holde styr på bruken av lisensierte programmer i en stor organisasjon, men noen bør gjøre det. Foto: Morguefile/Mconnors

Bedring i sikte

Mosaker påpeker likevel at det har vært en positiv utvikling de siste to årene.

– For to år siden ble det avdekket at hele seks av ti norske kommuner hadde benyttet ulisensiert programvare. Nedgangen tyder på at holdningskampanjer og fokus på problemet har en positiv effekt, sier Mosaker.

Undersøkelsen viser at 79 prosent av norske kommuner mener de har oversikt over programvarelisensene i kommunen. Hedmark og Vestfold er de fylkene der det i størst grad har blitt avdekket bruk av ulovlig kopiert programvare.

– Det er bra at kommunene har oversikt, men det er fremdeles en lang vei å gå før vi kan si oss fornøyd når hele 44 prosent av kommunene faktisk har avdekket ulovlig bruk, sier Mosaker.

– Å benytte ulisensiert programvare er ikke bare ulovlig, det øker også faren for at maskiner og systemer blir infisert av ondsinnede programmer eller at systemene blir ustabile, sier Mosaker.

Kjenn og respekter regelverket

Han oppfordrer alle kommuner til å ha en oppdatert oversikt over alle lisensene i kommunen.

– Det er også viktig at alle IT-ansvarlige kjenner til regelverket og hvordan man kontrollerer lisensidentifikasjonen.

(Kilde: pressemelding)

Har du lederansvar?

Hold deg faglig faglig oppdatert med:

Personal og Ledelse

Bestill et abonnement i dag!

"

Papirutgaven kommer ut åtte ganger i året. I hvert nummer byr vi på masse spennende og nyttig fagstoff for deg som har personalansvaret i bedriften og for deg som leder og utvikler andre mennesker.

Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse - Nedbemanning og permittering- Utvikling i arbeidsmarkedet

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS