Arbeidsmiljø kontor

Ledere forventer bedre tider

Andelen ledere som nå tror på bedre tider har økt, det viser ferske tall fra Perducos forventningsundersøkelse for andre kvartal 2009.

Publisert

Perducos forventningsundersøkelse for andre kvartal 2009 viser at andelen næringslivsledere som forventer bedret lønnsomhet i egen bedrift de neste 12 månedene er økende.

I første kvartal 2009 var lønnsomhetsindeksen på minus 23,3 poeng, men utvikling har nå snudd og lønnsomhetsindeksen for de neste 12 månedene har steget til (pluss) 1,6 poeng i andre kvartal.

Færre tror på svekket vekst

Mens det i første kvartal var 46,2 prosent av næringslivslederne som forventet en svekket lønnsomhetsutvikling i egen bedrift de neste 12 månedene, er andelen i andre kvartal sunket til 29,9 prosent.

Lavere lønnsforventninger

Forventningene til lønnsutviklingen i 2009 har i andre kvartal sunket i alle respondentgruppene som er med i undersøkelsen. Blant økonomene har forventningene til årslønnsveksten for 2009 sunket med 0,6 prosentpoeng til 3,1 prosent.

Partene i arbeidslivet nedjusterer også sine estimater i andre kvartal. Arbeidsgiverorganisasjonene har redusert sitt estimat med 0,4 prosentpoeng til 3,5 prosent, mens arbeidstakerorganisasjonen har nedjustert forventet årslønnsvekst med 0,2 prosentpoeng til 4,0 prosent.

Næringslivslederne har også justert ned sine forventninger i andre kvartal til 2,3 prosent (fra 2,7 prosent), og husholdningene oppgir at forventet lønnsutvikling om ett år vil være 2,3 prosent mot 2,6 prosent i forrige kvartal.

Powered by Labrador CMS