bilde3230.jpg

131 milliarder i feriepenger

Norges 2,9 millioner lønnsmottakere kan glede seg over en feriepengepott som stadig vokser. I gjennomsnitt får hver av oss 45 384 kroner i feriepenger i år.

Publisert

- Vi får stadig mer i feriepenger. Det skyldes både solid lønnsvekst de siste årene og at feriepengegrunnlaget er på 12 prosent for folk flest, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Siden 2001 har feriepengegrunnlaget av lønnen økt fra 10,2 prosent til 12 prosent for alle som nå har fem ukers ferie. For arbeidstakere over 60 år er feriepengegrunnlaget 14,3 prosent.

Les også: Ny ferielovgivning

119 milliarder i 2008

I fjor ble det utbetalt 119 milliarder kroner i feriepenger, og økningen på 12 milliarder kroner skyldes økning i bruttolønn. Økningen er beregnet til 6,75 prosent og er basert på tall fra Statistisk sentralbyrå og Experian.

- Det er en solid sum, og vår erfaring viser at mange bruker penger til å betale kredittgjeld og nedbetale lån, i tillegg til ferie og oppussing, sier Molnar.

Jobbskifte skaper usikkerhet

Feriepenger tjenes opp året før ferien skal avvikles. Har man ikke vært i jobb i fjor, har man fortsatt rett på ferie, men ikke på feriepenger.

- Det er mye usikkerhet knyttet til feriepenger blant folk som har byttet jobb. Det finnes en egen lov, ferieloven, som regulerer bestemmelsene, sier Gabor Molnar.

Dersom man har byttet jobb og krever å få pengene utbetalt med én gang, skal det trekkes 50 prosent skatt av pengene. Venter du derimot til etter årsskiftet, er ikke feriepengene skattepliktige.

- Utbetales pengene samme år som de er opptjent, regnes de som skattepliktig inntekt. Derfor kan det lønne seg å vente med utbetalingen, sier Molnar.

Les også: Unngå stress etter ferien

Egne Nav-regler

Ved dom er det slått fast at det skal betales feriepenger av personlige bonuser og provisjonsbasert lønn, som kommer i tillegg til grunnlønn.

Trygdede har i utgangspunktet ikke rett på feriepenger i tillegg til vanlig trygd, men det utbetales feriepenger av sykepenger fra Folketrygden for opptil 48 dager i løpet av et år.

- Permitterte og arbeidsledige som får dagpenger, får som hovedregel ikke utbetalt feriepenger i tillegg til dagpengene, men det finnes unntak. Nav har oversikt over disse reglene, sier Gabor Molnar.

(NW)

"
Powered by Labrador CMS