golf colourbox1005889.jpg

Tror vi blir rike pensjonister

Annenhver nordmann tror egen økonomi blir bedre eller like god som i dag når de blir pensjonister, viser en ny undersøkelse. Altfor optimistisk, mener ekspertene.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Bare 25 prosent svarer at de er svært eller litt bekymret for egen pensjonsøkonomi, ifølge undersøkelsen Sentio har gjort for Fokus Bank.

– Samtidig innrømmer halvparten at de ikke har god oversikt over hva den årlige pensjonen vil bli. Det forteller at mange kunne hatt et mer bevisst forhold til sin fremtidige pensjonsøkonomi, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Økonomisk nedtur

Han er redd pensjonisttilværelsen kan vise seg å bli en stor økonomisk nedtur for svært mange.

– Men det skal heller ikke så mye til for å bedre utsiktene. Det er mye å tjene på å skaffe seg informasjon og ta aktivt grep om egen pensjonssparing, sier Brøske.

Rammer kvinner

Også økonomirådgiver Carsten O. Five, redaktør i kommentar.no, tror mange har oversett at det kommer innstramninger i pensjonsreglene.

– De nye reglene vi får fra 2011 vil gjøre det vanskeligere å tjene opp en god pensjon i arbeidsforhold. Man må jobbe mer og lenger. De som arbeider deltid eller har avbrudd fra yrkeslivet i form av permisjoner, får svekket sin pensjonsøkonomi ganske betydelig, sier Five.

Kvinner med lav samlet livsinntekt er særlig utsatt, mener han.

– Alle bør sjekke pensjonsrettighetene de har fra arbeidsgiver og i folketrygden, men heller ikke en god tjenestepensjon kan være noen sovepute. Ingen vet med sikkerhet at de kan stå i jobben fram til de blir 67 år, sier Five.

Systematisk sparing

Han mener alle nordmenn burde spare systematisk til egen pensjon fra de fyller 40 år.

– Det trenger ikke være så store beløp, men det bør være en fast, månedlig ordning. Pengene kan brukes til å kjøpe andeler i aksjefond, forsere nedbetaling av boliggjeld eller på annen måte spare langsiktig, sier Five.

Mindre enn 40 prosent av de spurte i undersøkelsen fra Fokus Bank oppgir at de vil øke egen sparing for å sikre en god pensjon. 46 prosent oppgir at de kan være villige til å arbeide noen år ekstra for å oppnå det samme.

Bare 14 prosent vil vurdere å selge dagens bolig for å finansiere pensjonen sin. Enda færre vil vurdere å flytte utenlands for å få pengene til å strekke lenger.

(NW)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS