Bygningsarbeider

Svenske skattemyndigheter på pengejakt

Norske bedrifter som har hyret inn svenske arbeidstakere kan risikere å få en klekkelig regning fra svenske skattemyndigheter. Men bare hvis arbeidstakeren har jobbet i begge land samtidig. 

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com. Svenskene har sett seg lei på egne statsborgere som sørger for påfyll i den norske statskassen.

Norske bedrifter som har brukt svensk arbeidskraft, som har jobbet både i Norge og Sverige, kan risikere en klekkelig regning fra de svenske myndigheter. De er nemlig på jakt etter arbeidsgivere som betaler arbeidsgiveravgift til feil land.

Rundt 20 prosent høyere avgift

- Sverige har en høy arbeidsgiveravgift, mye høyere enn i Norge. I verste fall får norske arbeidsgivere krav om å betale denne, hvis EØS regelverket sier at personen skal være trygdet i hjemlandet, og ikke i Norge, sier Arnstein Aarum i Info Tjenester AS.

Aarum er fagrådgiver innen lønn og skatt, med spesielt ansvar for problematikk knyttet til de som jobber på tvers av landegrensene. Han forklarer at problematikken rundt dette ikke bare er enkel.

Kan etterkreve arbeidsgiveravgift

- Det er slik at hvis den svenske arbeideren ikke informerer om sitt arbeidsforhold i Norge, så vil ikke svenske myndigheter kunne ta noen avgjørelse, etter EØS lovverket, om hvor vedkommende skal være trygdet. Selv om et skjema ikke er levert, eller mottatt av den norske arbeidsgiveren, kan svenske myndigheter i ettertid kreve arbeidsgiveravgift når de oppdager dette, poengterer Aarum.

Les også: Vær obs på svenskesmell

Sjekk før du hyrer folk

Det kan lønne seg å gjøre en god jobb før du ansetter, eller hyrer en arbeidstaker fra et annet land. Her er ekspertens råd:

- Før du ansetter en person fra for eksempel Sverige bør du spørre han eller hun om de har informert svenske trygdemyndigheter om arbeidsforholdet i Norge. Da skal svenske myndigheter avgjøre hvor vedkommende skal være trygdet. Trygdeetaten i Sverige skal da utstede en erklæring på skjema E 101. Hvis du som arbeidsgiver vet at vedkommende også arbeider i Sverige, som i dette tilfellet, bør du etterlyse skjemaet, sier Aarum.

Les også: Avgiftssmell truer

Mange varianter

Reglene for hvor arbeidsgiveravgift er kanskje litt vanskelig å sette seg inn i.

- Dette gjelder for de som jobber både i hjemlandet og i Norge. Her er det igjen mange varianter, er du i tvil, kontakt myndigheten i personens hjemland, sier Aarum.

Har du for eksempel en svensk arbeidstaker som kun jobber i Norge, og ikke i Sverige, skal arbeidsgiveravgiften betales til Norge.

" Nyttige linker: Skatteetaten" NAV - Arbeid i Norge Utenlandske arbeidstakere i Norge

"
Powered by Labrador CMS