Klatre cb537695

Angst presser unge ut av jobb

Psykiske sykdommer gjør folk ute av stand til å jobbe. Spesielt gjelder dette unge mennesker som rammes av psykiske lidelser viser nye tall fra OECD. De nordiske landene er spesielt utsatt.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Angst og depresjon rammer unge mennesker så de må forlate arbeidsmarkedet. Det kommer frem i en rapport fra OECD.

De industrialiserte landene opplever en markant stigning i antallet av psykiske sykdommer, som er en av grunnene til at folk blir arbeidsufør.

Nordiske land mer utsatt

Det er spesielt unge mennesker som rammes av angst og depresjon som forsvinner ut av arbeidsmarkedet. De nordiske landene er spesielt rammet.

Om lag 70 prosent av de mellom 20 og 34 år, som er ute av arbeidslivet som følge av psykiske lidelser, er årsaken psykiske problemer. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø i Danmark.

Les også: - Stressdiagnose ute av kontroll

Flere polikliniske konsultasjoner i Norge

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at tallet på polikliniske konsultasjoner i psykisk helsevern i Norge fremdeles øker.

I 2008 ble det gjennomført over 1 750 000 konsultasjoner. Til sammenligning lå tallet på 696 000 i 2000. Statistikken viser en dramatisk økning både blant barn og unge, og voksne.

Les også: - Inkludering er dugnadsarbeid

Angst og depresjon mest vanlig

Christopher Prinz er senioranalytiker hos OECD. Han forklarer at det ikke er tunge psykiske sykdommer som rammer de unge. Som oftest er det lettere og mer diffuse diagnoser som angst og depresjon.

- Det er problematisk at unge rammes fordi det er en risiko for at de aldri får et fotfeste i arbeidsmarkedet. Hvis folk først har vært borte fra arvbeidsmarkedet et år eller to, er det meget stor sansynlighet for at de aldri vil komme tilbake, sier han.

Les også: Føler seg aldri flink nok

Må iverksette tiltak

I vårt naboland Danmark gjenkjenner professor Finn Diderichsen på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab tallene. Han mener det bør gjøres mer for at de unge ikke skal sluses ut av arbeidsmarkedet for alltid.

- I motsetning til de meget alvorlige psykiske sykdommer som for eksempel schizofreni, er det mulig for mange med angst og depresjon å komme ut av den psykiske lidelsen igjen, sier professoren.

Les også: Slik skapes et godt psykisk arbeidsmiljø

(Business.dk)

"
Powered by Labrador CMS