colourbox_skog_bredde

Helsegevinst fra skogen

I Hedmark er skogen blitt brukt som rehabiliteringssted for arbeidsledige og sosialklienter. Etter ti måneder er 80 prosent av deltakerne ute i jobb.

Publisert

Prosjektet "Grønn jobb" er en del av det EU-finansierte Interreg-prosjektet "Grenseløs grønn Finnskog", og retter seg mot personer som har vært arbeidsledige eller sosialklienter i lang tid.

Opplegget går over 1-2 år, og etter 10 måneder har 80 prosent klart å komme seg i jobb. Noen av disse har aldri tidligere vært i lønnet arbeid, skriver forskning.no.

- Aktivitet gir arbeidslyst

Prosjektleder Margrete Nøkleberg ved Fylkesmannen i Hedmark tror skogen har gitt deltakerne motivasjon:

- De har fått delta i ulike aktiviteter ute i naturen, som gradvis har fått dem motiverte til å ønske å komme i jobb. Vi har brukt både helsepersonell og skogfaglige personer, forteller Nøkleberg til nettstedet.

Aktivitetene i skogen har vært alt fra fisking og klatring i trær, til å være med og bygge en ny bro over en bekk, samt å merke traseen til Finnskogleden.

Innsikt og samtaler

De har også lagt vekt på å gi deltakerne kunnskap om naturen, og lagt til rette for gode samtaler.

- Det er mye lettere å ha en god samtale over leirbålet ute i skogen, enn inne på kontoret til en saksbehandler, mener prosjektlederen.

Hun forklarer videre at de knytter økonomiske betingelser opp mot fremmøte: Hvis folk ikke møter opp, blir de trukket i trygd.

- Men etter hvert som de kommer inn i rutinene, er det få som ikke møter opp, sier hun.

Foreløpig har de grønne prosjektene kun blitt tilbudt i indre deler av Hedmark, nærmere bestemt Finnskogen. Det vil trolig bli aktuelt å tilby lignende opplegg også i andre deler av landet.

Les mer om prosjektet, og skogens betydning for folkehelsen på forskning.no.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS