ISland-colourbox969932

Islandske menn jobber lengst

De nordiske landene har høy levestandard og gode pensjonsordninger sammenlignet med mange andre land. Men faktisk pensjonsalder varierer. Islandske menn jobber lengst og har færrest år som pensjonist.

Publisert

De store barnekullene etter krigen er nå i ferd med å bli pensjonister. En person født i 1945 er i dag 62 år, og i løpet av de neste årene kommer stadig flere av dem til å gå ut av yrkeslivet.

Disse barnekullene var større enn de som kom etterpå. Befolkningsutviklingen tilsier derfor at det blir færre yrkesaktiv bak hver pensjonist. Derfor er det en fordel at den yrkesaktive delen av befolkningen klarer å være yrkesaktiv lengst mulig frem mot pensjonsalderen.

Men hvor lenge man kan forvente at gjennomsnittet i befolkningen står i jobb, varierer mellom de ulike nordiske landene. Det viser rapporten ”Forventet faktisk pensjoneringsalder”, som er et samarbeid mellom NAV i Norge, og tilsvarende organisasjoner i de andre nordiske landene.

Det er første gang det er blitt enighet om en felles nordisk indikator for å måle pensjoneringsalder i de nordiske landene. I rapporten har man sett på forventet pensjonstidspunkt for dagens 30-åringer og 50-åringer.

Forventet pensjonsalder

Det landet som skiller seg mest ut i forhold til andre nordiske land er Island. For dagens 50-åringer på Island er forventet pensjonsalder 66,1 år. Det er ca 3 år høyere enn i de andre nordiske land.

Årsaken er trolig at Island har høyere pensjonsalder enn andre land, med sin 70-års aldersgrense.

Det er særlig islandske menn som pensjonerer seg sent. Islandske kvinner i gjennomsnitt pensjonister tre år tidligere enn den mannlige befolkningen.

Danmark har den laveste forventede pensjonsalderen for dagens 50-åringer, med 61,6 år. I Finland er det litt høyere, og i Norge og Sverige er den forventede pensjonsalderen ca 63 år.

Selv om islandske menn lever lengre enn andre nordiske menn, får de dermed likevel en kortere periode som pensjonist, fordi de er lengre yrkesaktive. Den gjennomsnittlige islandske mannen kan se frem til en pensjonisttilværelse på 18 år.

Kjønnsforskjeller

Tid som pensjonist er estimert ved hjelp av forventet levetid og forventet pensjoneringsalder.

I de nordiske landene er den forventede pensjoneringsalderen for kvinner lavere enn for menn, samtidig som kvinner lever lengre. Det gjør at kvinner har ca fem år lengre periode som pensjonister enn menn. Unntaket er Finland. Der beregner man at dagens kvinnelige 30-åringer vil være yrkesaktive litt lengre enn sine jevngamle menn.

Powered by Labrador CMS