Jens Stoltenberg (bredde)
Jens Stoltenberg (bredde)

Nye krav til utenlandske bemanningsbyråer

Statsminister Jens Stoltenberg benyttet 1. mai-talen sin til å varsle strengere kontroll med bemanningsbransjen. Det blir påbudt for utenlandske byråer å ha en fast representant i Norge med juridiske fullmakter.

Publisert

- Regjeringen innfører en obligatorisk melde- og registreringsordning for vikarbyråer. Dette er viktig for å stoppe den ukontrollerte veksten i useriøse vikarbyråer, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin 1. mai-tale i Stavanger.

Les også: Vil ha strengere kontroll med seg selv

- Det vil være et vilkår at vikarbyråer som skal drive i Norge, enten de er norske eller utenlandske, skal ha en fast representant i Norge med juridiske fullmakter, sa statsministeren.

Økt seriøsitet

- Samlet sett får vi nå en god og effektiv ordning som vil bidra til økt seriøsitet i bransjen. Arbeidet mot sosial dumping har betydning både for arbeidstakere fra utlandet, men også for de generelle lønns- og arbeidsvilkårene i Norge, sa statsministeren.

Les også: Adecco: Glad for mer kontroll

- Fagbevegelsen har pekt på at useriøse virksomheter i bemanningsbransjen er en av de viktigste drivkrefter for sosial dumping, sa Stoltenberg.

Påbudt register

- For å få lov til å drive lovlig i Norge, vil regjeringen nå kreve at bemanningsforetakene skal sende melding til Arbeidstilsynet og registreres i et offentlig register. For å bli registrert stilles det blant annet krav til organisering, økonomi og at virksomheten er lovlig registrert hos Skatteetaten.

- Det vil bli forbudt for bedrifter og virksomheter å bruke vikarbyråer som ikke er innmeldt i registeret, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Den nye forskriften vil bli vedtatt i løpet av kort tid, og vil tre i kraft i løpet av høsten.

"
Powered by Labrador CMS