gravid mage

Økende sykefravær blant gravide

Mens sykefraværet synker blant kvinner generelt, er det økende blant gravide. Samtidig er det lite som skal til av tilrettelegging for av gravide medarbeidere kan stå lenger i jobb i tiden fram mot fødselen.

Publisert

NAV-rapporten Arbeid og velferd nr. 3 2007 viser at sykefraværet i forbindelse med svangerskap har økt med 5,2 prosent de siste seks årene.

Det er særlig blant yngre gravide at fraværet har økt, skriver nettavisen Helserevyen.

" Endrede diagnoserNAV-rapporten viser en enring i legenes praksis når det gjelder å diagnostisere gravide. I andre kvartal 2001 ble færre enn halvparten av de sykmeldte gravide gitt diagnoser som er relatert til svangerskapet.

I andre kvartal 2006 fikk to av tre sykmeldte gravide diagnoser som er svangerskapsrelatert. Langt fære ble sykmeldt med muskel-/sjelettdiagnoser enn seks år før.

"Klassiske" sykefraværsbransjerDet er næringene med høyt generelt sykefravær som også har det høyeste fraværet blant gravide. Høyest fravær blant gravide kvinner i alderen fra 20 til 39 år finner vi i varehandelen, hotell- og restaurantbransjen og i helse- og sosialsektoren.

Krever aktiv tilretteleggingArbeids- og velferdsetaten NAV har erfaringer som tilsier at det er mulig for mange gravide å stå vesentlig lenger i jobb dersom arbeidsgiver legger til rette på en bevisst måte.

Les også: Gravide på klagetoppen

- Vi har erfaringer fra prosjekter i flere fylker som viser at det skal lite til for at gravide står lenger i jobb. Men det krever at arbeidsgiveren deltar aktivt og legger til rette, sier Stein Langeland, seksjonssjef for statistikk og utredning i NAV, til Helserevyen.

"
Powered by Labrador CMS