pc på gulvet

Helsebringende arkitektur

Arkitektur og design påvirker helsetilstanden vår, og denne effekten kan måles. Det fastslår Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som oppfordrer til mer forskning om disse sammenhengene.

Publisert

Kunnskapssenteret har undersøkt sammenhengene mellom design, arkitektur og helse på oppdrag fra Norsk Form. Kartleggingen har søkt etter forskning som sier noe om slike sammenhenger når det gjelder pasienter ved sykehus, sykehjem eller andre institusjoner.

Les også: HR må ta ansvar i byggeprosjekter

Rapporten konkluderer med at det finnes kontrollerte effektvurderinger av fysiske omgivelser på helse. Helseeffekter av de fysiske omgivelsene kan måles gjennom kontrollerte forsøk, og kan bidra til å skape et relevant og pålitelig bilde av hvordan arkitektur og design kan brukes som helsebringende virkemiddel.

" Sol og musikkKunnskapssenteret fant flere studier som bekreftet sammenhenger mellom helse og omgivelser. Flest dreide seg om distraksjoner, for eksempel hvordan film, bilder og musikk kan redusere angst, smerter og ubehag ved undersøkelser og inngrep.

Men man fant også målinger av hvilken effekt sollys har i pasientrom, hvordan oppussing virker på både psykiatriske og somatiske sykehusavdelinger, hvordan støydemping virker positivt og så videre.

Rom for mer forskning- Kartleggingen viser at det finnes mye dokumentasjon på sammenhengen mellom helse og arkitektur og design, fastslår prosjektleder Karianne Hammerstrøm ved Kunnskapssenteret, ifølge nettavisen Helserevyen.

- Det er interessant fordi dette er et område som tidliger ehar vært preget av erfaring og teori. Kartleggingen gir dermed rom for andre forskningsoppdrag hvor man kan gå mer spesifikt til verks for å måle omgivelsenes effekt på helsa, fortsetter hun.

" Fokus på helseNorsk Form er en institusjon som skal fremme kunnskap, bevissthet og debatt om betydningen av arktektur, design og by-/stedsutvikikling. Siden høsten 2006 har Norsk Form fokusert særlig på sammenhengene mellom helse, livskvalitet og utformingen av omgivelsene. Kunnskapssenterets kartleggingsprosjekt springer ut av dette arbeidet.

Powered by Labrador CMS