Mann i rullestol

Funksjonshemmede i statlige småjobber

En ny rapport avdekker at de funksjonshemmede i stor grad er henvist til kortvarige vikariater og praksisplasser når de blir ansatt i statlig virksomhet. Staten er langt unna å oppnå målene i sin egen rekrutteringsplan.

Publisert

Den statlige tiltaksplanen hadde små mål at fem prosent av all rekruttering skal være mennesker med nedsatt funksjonsevne innen 2006, skriver Personal og Ledelse.

Les også: - Kommunene må ansette funksjonshemmede

Når målet ikke er nådd, skyldes det delvis at de statlige virksomhetene i stor grad bare har rapportert ansettelser i faste stillinger.

" Ny rapportDette kommer fram i en rapport som Arbeidsforskningsinstituttet har laget på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Målet med rapporten er å vise hvordan statlige virksomheter arbeider for å rekruttere flere funksjonshemmede.

Vikariater og praksisplasserEt flertall av de spurte virksomhetene oppgir at de har hatt personer med nedsatt funksjonsevne ansatt i løpet av de siste fem årene. Bare 17 prosent har ingen slike ansettelser å vise til. Og siden tiltaksplanen kom i august 2004, har cirka halvparten ansatt en eller flere funksjonshemmede.

Men i de fleste tilfellene har det dreid seg om vikariater, praksisplasser, utprøvingsplasser og andre former for midlertidige ordninger med kortere varighet enn seks måneder.

Blitt mer bevissteStore virksomheter ansetter flere med redusert funksjonsevne enn mindre. Økonomien i virksomheten ser ikke ut til å ha noe å si.

Og selv om målene i tiltaksplanen ikke er innfridd, oppgir de fleste statlige arbeidsgiverne at de er blitt mer bevisste i forhold til å ansette funksjonshemmede.

Målsettingen har ført til endringer i rekrutteringspolitikken, men det gjenstår å se om dette faktisk fører til flere ansettelser.

Grande Røys: Det går for småttFornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys mener det går for smått med å oppfylle statens ambisjoner om å ansette flere funksjonshemmede, selv om hun også gleder seg over de positive resultatene.

- Inkluderende arbeidsliv handler ikke bare om å redusere sykefraværet, men også om å få flere ut i arbeid. Vi ønsker at staten skal gå foran og vise vei. Derfor vil vi nå gå i gang med flere nye tiltak, sier Grande Røys.

Powered by Labrador CMS