Uklar skjerm og tastatur

Utdanningsnivå betyr mye for uførerisiko

Bruken av uførepensjon er økende, særlig blant de yngre arbeidstakerne. Men hvilke faktorer er det som indikerer en tidlig uførepensjon.

Publisert

En forskergruppe fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har undersøkt hvilke faktorer som kan indikere tidlig uførepensjon.

Undersøkelsen er gjort ved å koble sammen personlig informasjon fra flere forskjellige nasjonale registre, og omfatter en gruppe på 600 000 personer i Norge født mellom 1967 og 1976.

De har brukt opplysninger om denne gruppen som går frem til 2003. Da var ca 10 000 innvilget uførepensjon. Av disse hadde 48 % psykiatriske diagnoser, mens muskel- og skjelettlidelser stod for 12 %. Uføreandelen var for menn og kvinner på henholdsvis 1,5 % og 1,7 %.

Resultatene viste blant annet at utdanningsnivå hadde svært mye å si for uførerisikoen. Risikoen var fem ganger så stor for dem som ikke hadde fullført videregående skole. Det var også flere andre faktorer som hadde betydning, blant annet var det forhøyet risiko for tidlig uførepensjon hvis personene hadde lav fødselsvekt, ugifte foreldre samt uføretrygdede foreldre.

Powered by Labrador CMS