Pass

- La bedriftene godkjenne arbeidsinnvandrere

HSH foreslår en ny sertifiseringsordning hvor bedriftene selv kan godkjenne arbeidskraft som de henter inn fra utlandet. Det kan fungere både enklere og raskere enn dagens ordning, mener organisasjonen.

Publisert

HSH mener regjeringen bør utrede om mer av godkjenningen av utenlandske arbeidssøkende kan skje direkte hos arbeidsgiver.

Forslaget fremmes i HSHs innspill til den varslede stortingsmeldingen om arbeidsinnvandring. Hensikten er å sikre høyere tempo og større smidighet i bedriftenes jakt på utenlandsk arbeidskraft.

I jobb med en gangMange bedrifter opplever at saksbehandlingstiden hos immigrasjonsmyndigetene er for lang, slik systemet fungerer i dag. Dersom bedriftene selv kan stå for godkjenningen av kandidaten, kan vedkommende starte i jobb umiddelbart etter at kontrakten er inngått.

- Som oftest vil det være arbeidsgiveren selv som best vet hvilken kompetanse virksomheten trenger og som er best egnet til å skaffe denne arbeidskraften på en rask og effektiv måte, heter det i HSHs innspill.

SertifiseringsordningOrganisasjonen ser for seg at dette kan organiseres som en sertifiseringsordning, basert på at bedriftene oppfyller bestemte krav for å kunne forvalte et slikt ansvar på det offentliges vegne.

Mulige kriterier kan være at bedriftene har et skikkelig HMS-system, et pålitelig lønnssystem og tilbyr ordnede arbeidsavtaler.

- I den grad det offentlige har behov for kontroll og oversikt, kan dette sikres gjennom et rapporteringssystem og etterfølgende kontroll og tilsyn ved behov, mener HSH.

Powered by Labrador CMS