Fiskebåt

78 000 skader i norsk arbeidsliv

Det er behov for langt bedre kartlegging og dokumentasjon av skader og dødsulykker i norsk arbeidsliv, viser den nye faktaboken om arbeidsmiljø og helse som Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) la fram onsdag.

Publisert

Årlig er det om lag 78 000 skadetilfeller i Norge som medfører legebehandling eller sykefravær, viser nye beregninger fra STAMI. Antallet skadetilfeller har holdt seg nokså stabilt i forhold til antallet sysselsatte de siste 15 årene. Det er mange skadetilfeller som ikke fanges opp og blir registrert hos Arbeidstilsynet.

De ulike tilsynene registrerte totalt 87 dødsulykker i 2000, mens tallet var sunket til 60 i 2005. Antallet dødsulykker er i virkeligheten betydelig høyere enn det som har framkommet til nå i Statistisk sentralbyrås dødsårsaksregister.

Dette kommer fram i STAMIs nye faktasamling Arbeidsmiljø og helse, status og utviklingstrekk.

Behov for kunnskap

- For første gang er alle innmeldte skader fra de ulike tilsynene samlet og koordinert. Det viser blant annet at antallet dødsulykker i norsk arbeidsliv er høyere enn hva man tidligere har antatt, sier Steinar Aasnæss, avdelingsdirektør i Stami, til Personal og Ledelse.

- Det er en pfallende manglende dokumentasjon av ulykker og skader i arbeidslivet. Det er helt klart behov for bedre dokumentasjon når det gjelder arbeidsrelatert sykelighet, ulykker og skader, sier Helge Kjuus, avdelingsoverlege og forskningssjef i STAMI.

Samordne all informasjonHensikten med den nye faktasamlingen er å samle og samordne all tilgjengelig faktainformasjon som berører tilstanden for arbeidsmiljøet i Norge. Dette vil være et nyttig verktøy for blant annet tilsynene, politikere, forskere og andre som er opptatt av tilstanden i arbeidslivet.

En egen STAMI-avdeling, Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø og -helse (NOA), skal arbeide kontinuerlig med å registrere faktainformasjonen, og lage en ny rapport hvert tredje år. Den første ble lagt fram onsdag.

Avdekker kunnskapshullVed å samle alle tilgjengelige fakta som beskriver norsk arbeidsmiljø, blir det synliggjort hvor vi mangler kunnskap og hvor det mangler forskning. Kartlegging av skader og dødsulykker i arbeidslivet er ett av disse feltene hvor STAMI-rapporten avdekker behov for mer presis kunnskap.

I forhold til det totale antallet arbeidstimer, er fiske det yrke som har den desidert høyeste risikoen for dødsulykker, faktisk 15 ganger høyere enn gjennomsnittet for arbeidslivet i sin helhet.

Du kan lese mer om rapporten Arbeidsmiljø og helse i Personal og Ledelse nr. 5, som er ute hos abonnentene i begynnelsen av september. Klikk her for å abonnere på Personal og Ledelse.

"
Powered by Labrador CMS