Jobb-og-ferie
Jobb-og-ferie

- Logg av når du har ferie

Ferien står for døren og her får du noen gode råd for hvordan du virkelig kobler av og nyter sommerferien.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

Åtte ferievettregler

Her følger Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training Norge sine ferievettråd for deg som virkelig ønsker å koble av i ferien.

1. Avklar jobbforventninger: Dette gjelder både oppover og nedover i organisasjonen. Avklar arbeidsoppgaver og forventninger med din leder. Som leder, snakk med dine medarbeidere, slik at dere får avklart felles forventninger. På denne måten får du ro ved at du vet hva du kan forvente av dine medarbeidere, og de vet hva de skal gjøre for å leve opp til forventningene.


2. Si nei: Noen ganger kan det være vanskelig å prioritere og sette av tid til de rette oppgavene. Sørg for at du har fokus på de riktige oppgavene før ferien. Hva gjør du i dag, som må gjøres før ferien, og hva kan vente? En fin huskeregel er å spørre seg selv: Bidrar denne oppgaven til at jeg eller organisasjonen når de uttalte målene? Hvis svaret er nei, bør oppgaven kanskje stå lenger nede på din prioriteringsliste.

3. Senk tempoet: Når vi strekker kapasiteten vår til det ytterste, begynner vi å stresse, noe som kan gå på bekostning av kvaliteten i arbeidet. Det kan være lurt å roe ned tempoet den siste uka før ferien, og bruke den uka på å planlegge de to første ukene etter ferien. Da rekker du å få oversikt, samt du kan ta hastesaker fortløpende.

4. Skriv en liste og prioriter: Tenk over hva du må bli ferdig med før sommeren, og hva som kan vente. Prioriter de store oppgavene som krever mest tid og energi først. Start dagen med den mest utfordrende oppgaven. Det er gjerne de utfordrende oppgavene vi har utsatt som vi ofte tenker på når vi er på ferie.

5. Delegér og lag gode rutiner for ferieavvikling: Når du går gjennom prioriteringslista di, se etter mulighetene for å delegere oppgaver. Skal noen andre kolleger være igjen når du tar ferie? Kan de gjøre unna noen av dine oppgaver da?

6. Planlegg høsten, og rydd unna:De fleste har nok allerede nå en viss oversikt over aktivitetene eller arbeidsoppgavene for høsten. Få booket møter og leveranser for høsten i kalenderen. På den måten blir det lettere å starte opp etter sommerferien, samtidig som det gir større ro før ferien. Bruk den siste uken før ferien på å tømme mail-innboksen, og rydde kontorpulten din. Da er det mye hyggeligere å komme tilbake fra ferie.

7. Noter ned ideene dine i ferien: Skriv ned tanker som du ikke kan «bli kvitt» i ferien, ideer som du får, tips du hører og andre ting som inspirerer deg elektronisk på telefonen, eller kjøp deg en liten notatbok.

8. Når du er på ferie, vær på ferie. Når du er på ferie, forsøk å legge fra deg alt du gjorde før ferien, og alt du skal gjøre når du kommer på jobb igjen etter sommeren. Lev i dagtette rom, og nyt ferien!

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS