colourbox1041404.jpg

Har jeg rett til bonus?

Noen bedrifter tilbyr bonus basert på måloppnåelse og resultater fra fjoråret. Men hva skjer med bonusen dersom den utbetales på samme tid som en ansatt jobber ut sin oppsigelsestid?

Publisert

Hei! Jeg er ansatt i et konsulentfirma, men er nå utleid på fulltid i oppsigelsestiden til min nye arbeidsgiver. Det ble lovet bonus til alle i konsulentfirmaet jeg er ansatt i basert på fjorårets resultater. På grunn av at jeg er i oppsigelsestiden sier ledelsen at jeg ikke får bonus. Er det korrekt fremgangsmåte?

Advokat Jens Kristian Johansen.

På generelt grunnlag kan vi si følgende: En bonusavtale kan defineres som en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som gir arbeidstakeren rett til en ekstra lønnsutbetaling dersom ett eller flere angitte mål oppnås innenfor en avgrenset periode.

Sjekk vilkår for avtalen

Stadig flere ansatte blir tilbudt bonus som en del av lønnen. Ofte kan det imidlertid oppstå uoverensstemmelser med hensyn til hvilke vilkår som gjelder, enten fordi avtalen er uklar eller fordi den ikke regulerer den situasjonen som har oppstått.

Hvilke rettigheter man har med hensyn til bonus beror på en tolkning av bonusavtalen. Det er derfor viktig at man som arbeidstaker leser bonusavtalen nøye.

Uoppsagt stilling

Slutter man i virksomheten vil man i utgangspunktet ha krav på utbetaling av all opptjent bonus ved fratredelsestidspunktet.

Mange bonusavtaler operer imidlertid med et vilkår om at man må være i uoppsagt stilling på utbetalingstidspunktet for å få rett til bonus. I slike tilfeller må man følgelig være oppmerksom på utbetalingstidspunktet.

I ditt tilfelle kan det synes som om bonusavtalen nettopp har en slik passus – at du må være i uoppsagt stilling enten når bonusen beregnes eller utbetales.

Du må uansett lese gjennom avtalen nøye for å sjekke at dette er skriftlig nedskrevet. Dersom dette er tilfellet er det dessverre lite du kan gjøre med bonusen.

Lag en klar avtale

For å unngå slike konflikter på arbeidsplassen er det viktig at ledelsen og de ansatte ved inngåelsen av bonusavtale som en del av lønnen, lager klare retningslinjer på hvem som skal få bonus, hvilke mål som skal oppnås og når bonusen skal utbetales.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Bestill et abonnement på Personal og Ledelse her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS