narcissismecolourbox580103
narcissismecolourbox580103

OBS! Farlige ledere

Selv om vi vet hva som kjennetegner en god leder, ender altfor mange opp med å ansette ledere som er direkte farlige for sine omgivelser.

Publisert

- Dyktige ledere er utadvendte, åpne for andres erfaringer, mål- og resultatorienterte, følelsesmessig stabile og omgjengelige, forteller førsteamanuensis Øyvind L. Martinsen ved Handelshøyskolen BI i artikkel til nettstedet forskning.no

Han forteller videre at mange ender desverre opp med direkte farlige ledere. Og dette til tross for at det brukes mye tid og penger på å finne frem til gode sjefer.

Martinsen har foretatt en systematisk gjennomgang av 100 års forskning på ledere og lederskap, og er en av Norges fremste eksperter på hvilke personlighetstrekk og ledertrekk som gir de beste resultatene, skriver nettstedet.

Narsissistiske trekk

Han påpeker at mange av lederene som ikke fungerer har klare narsissistiske trekk. Og at dette er et problem for en del ledere og deres medarbeidere.

I letingen etter talenter til lede er man opptatt av å finne frem til utadvendte folk, og disse vil være orientert mot makt. Han understreker at dette ikke nødvendigvis er usunt, men at ofte vil de skåre høyt på år vi leter etter ledertalenter, er vi opptatt av å finne frem til utadvendte narsissisme (selvopptatthet).

- Narsissister motiveres av å oppnå andres beundring og bekreftelse. Dette kan de oppnå gjennom å være aggressive og nedsettende mot andre for å bygge egen selvtillit, skriver forskning.no.

Sjelden vare

Virkelige dyktige folk som kan lede er en sjeldenhet, og derfor så advarer Martinsen mot å la deg blende av veltalende utadvendte vinnertyper. Dominate ledere kan mangle det som kreves for å ta medarbeiderne på alvor.

Å observere kandidaten over tid, og få vurderinger fra kollegaer kan minske riskoen for feilansettelser.

Ledere med narsisstiske trekk:

* Har fantasier om store suksesser

* Tror de er helt unike

* Føler de har spesielle rettigheter

* Utnytter andre til egen fordel

* Har stort behov for beundring

* Mangler empati

* Er arrogante

Kilde: www.forskning.no

"
Powered by Labrador CMS