80-90 prosent av befolkningen spiser mindre frukt og grønnsaker enn den anbefalte minstemengden, anslår Helsedirektoratet. (Foto: Bama)

Dobbelt så mye frukt på jobb

Forbruket av frukt på jobben har doblet seg på fem år. I Oslo får nå rundt halvparten av bedriftene frukt på døra.

Publisert

Sjåfør Asle Einar Nilsen fra Jobbfrukt-bedriften Unikum a/s overleverer dagens kurv til TVNorge-resepsjonen og Marianne Moen i Nydalen i Oslo. (Foto: Espen W. Knutsen)

Jobbfrukt leverer nå 14 000 kurver med frukt hver uke, dobbelt så mye som for fem år siden. Bedriften er et landsdekkende samarbeid mellom Bama og 78 leverandørbedrifter rundt om i landet.

– Hittil i år har vi hatt en vekst på 9,7 prosent sammenlignet med i fjor. Vi har sannsynligvis fortsatt kun sett starten på dette. Frukt på arbeidsplassen blir svært godt mottatt og oppfattes som et ansattgode, sier Sveinung Strand, leder av Jobbfrukt i Bama.

I Oslo har omtrent halvparten av bedriftene levering av frukt. Bama har gjort undersøkelser som viser at ledere i hver tredje bedrift, som ikke har leveranser, regner muligheten som interessant.

Lokale bedrifter i hele Norge pakker og leverer Jobbfrukt-kurvene. Bedriftene er såkalte tiltaksbedrifter, som tilrettelegger for arbeidstakere med forskjellige yrkeshemninger. I alt sysselsettes 660 personer landet over.

Vanskelig å kutte

– Når en arbeidsplass først har begynt å få fast fruktleveranse, er det liten aksept blant de ansatte for å kutte det ut, sier Strand.

Bamas jobbfruktsjef får støtte fra en av sine store abonnenter, hovedkontoret til Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

– Frukt på jobben er ikke et tilbud man kutter i. Det blir som å ta morgenkaffen fra folk, sier innkjøpssjef Liv Bente Wasa i KLP. To ganger i uka får hver av de ni etasjene i Bjørvika i Oslo fem fruktkurver hver, levert på døra.

Også frukt- og grøntbransjen fikk merke finanskrisen. Nordmenn spiste mindre frukt og grønt. Men det gjaldt i liten grad leveransene til norske arbeidsplasser.

– Vi kuttet der vi kunne, som i rekvisita. Frukten blir derimot alltid spist opp, så det var ikke aktuelt. Det er nærmest kamp om godene når nye forsyninger er på plass, sier Wasa.

Påfyll

Leverandøren anbefaler å spise frukten som et mellommåltid.

– Gjerne ved halv ti-tiden og tre-tiden. Hver gang du spiser, stiger blodsukkeret, for så å synke fram til du får ny påfyll av ernæring. Går det for lang tid mellom måltidene, blir svingningene i blodsukkeret store, og det er slitsomt for både kropp og hode, sier Sveinung Strand i Bama.

Innkjøpssjefen i KLP tror det er flere måter å se kostnaden for kurvene på.

– Ved å ha små måltider lett tilgjengelig, sparer man i praksis ansattes mange småturer til kiosken for påfyll av et kjapt minimåltid, sier Liv Bente Wasa i KLP.

(NW)

Powered by Labrador CMS