Kaffe og andre drikkevarer i pc og mobiltelefon er blant de uhellene som rammer flest på hjemmebane.
Kaffe og andre drikkevarer i pc og mobiltelefon er blant de uhellene som rammer flest på hjemmebane.

Koronaeffekten gir flere uhell og tabber

- Vi har mistanke om at en allerede dårlig utvikling er styrket av mye hjemmetid under pandemien, sier hun. Uhell og tabber i norske hjem kostet inntil 500 millioner kroner i 2020.

En knust platetopp kan koste fra 3 000 til 12 000 kroner. Akkurat dét er det nok ikke mange som tenker på når de monterer krydderhylla i praktisk gripeavstand over komfyren. Et typisk tilfelle er at saltbøssa braser ned på komfyren. Vi ser også av skademeldingene store skader i 100 000-kroners-klassen som følge av at brannslukningsapparat ble utløst.

- Vi har registrert en formidabel økning i denne type saker, forteller leder Linda Engen i eiendomsavdelingen til Gjensidige.

Tilsvarende regnestykke for få år tilbake viser at det har vært en dobling i erstatningene etter tabber, og fra 2018/19 til 2020 var økningen på nær 20 prosent.

- Vi har mistanke om at en allerede dårlig utvikling er styrket av mye hjemmetid under pandemien, sier hun.

Mye kan unngås

Uhell og tabber kan skje den beste, men noen kunne nok vært unngått med litt mer varsomhet.

- Kaffe og saft i tastaturet er en klassiker. Vi får også mange skademeldinger fra folk som har snublet i ladekabelen og revet pc’en ned på gulvet med så stor kraft at den går i stykker, sier Engen.

Slike uhell erstattes hvis man har en innboforsikring av «pluss»-typen. Gjensidige alene betalte ut over 100 millioner kroner for slike skader i 2020, og anslår at forsikringsselskapene samlet betalte ut inntil 500 millioner kroner.

- Tabber og uhell er faktisk den vanligste årsaken til at folk bruker innboforsikringen, sier hun.

Eksempler på dyre uhell

Gjennomsnittserstatningen for tabber og uhell er 4 000 kroner. Men det hender at det kommer inn skademeldinger som gir svært store erstatninger. En gang ble to kostbare klokker ødelagt ved at de ved et uhell ble feid ned fra en baderomshylle og i et flislagt gulv. Erstatningen kom på 170 000 kroner. En annen spesiell sak gjaldt et maleri som ble ødelagt da et barn løp på det. Maleriet var hinsides reparasjon, og ble erstattet med 100 000 kroner.

Dette er de mest vanlige uhellene i norske hjem

  • Knust mobilskjerm
  • Fall- og væskeskader på PC og nettbrett
  • Knust platetopp
  • TV som velter eller faller ned fra veggen
  • Fall og væskeskader på øvrig innbo, for eksempel hyller som raser ned eller vinglass som velter ned i sofa

(Gjensidige/myNEWSdesk)

Powered by Labrador CMS