Internasjonal studie: Nordmenn blant de mest optimistiske til egen økonomisk fremtid

Etter et drøyt år med koronapandemi er bare amerikanerne mer optimistisk på vegne av egen personlig økonomi enn oss nordmenn. Det viser en stor internasjonal studie som Klarna har fått utført.

Hele 40 prosent av de spurte nordmennene i en omfattende studie* foretatt i hele ni land som USA, Australia, Sverige, mener deres personlige økonomi vil bli bedre eller mye bedre om et års tid. Halvparten av de spurte mener den vil være like god som i dag. Svenskene er derimot langt mer pessimistiske.

– Det er en økende optimisme rundt egen økonomi i takt med at COVID-19 vaksinen blir distribuert og samfunnet sakte returnerer til det normale. Nordmenn, og da i særlig grad de unge, er spesielt optimistiske i forhold til egen personlig økonomi i nær fremtid, sier Klarnas internasjonale ekspert på forbrukeratferd, Viveka Söderback.

Les hele studien «Money Management pulse: Norway» her

Langt mer optimistiske enn svenskene

Bare 1 av 10 nordmenn mener de vil få det verre rent økonomisk om ett år. Til sammenligning oppgir hele 1 av 4 svensker det samme om sine økonomiske utsikter. Det eneste landet som er mer optimistiske enn Norge er ifølge rapporten USA. Her mener hele 49 prosent at de vil ha bedre økonomi om ett år enn i dag.

I den representative undersøkelsen som betalings- og shoppingløsningen Klarna har foretatt i de ni store markedene, har hele 9000 respondenter besvart spørsmål om egen personlig økonomi.

Blant de ivrigste til å spare

Her fremgår det også at i tillegg til å være et av de landene hvor flest er opptatt av personlig økonomi, er vi også blant de landene i undersøkelsen hvor flest oppgir at de planlegger å spare mer. I undersøkelsen, som ble tatt opp i mars i år, oppgir hele 1 av 5 nordmenn at de planlegger å spare denne måneden. Sparepengene blir som hos våre to nordiske naboer i større grad investert i aksjer, aksjefond og andre finansielle instrumenter enn i de andre landene i undersøkelsen. Hele 41 prosent av nordmenn oppgi denne spareformen.

– Flere rapporter har vist at nordmenn har både spart og investert mer det siste året. Med begrensningene som har vært både på reise, kultur og uteliv er det ikke unaturlig at mange har valgt å bruke pengene sine til dette, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Minst glad i kjøp med kontanter

Nordmenn er, foruten finner og svensker, de som er mest glad i å bruke kort når de betaler for seg i fysisk butikk. Kontanter er det bare svensker som foretrekker å bruke mindre av ved handling i fysisk butikk. Bruk av mobilen til å betale med er de mindre begeistret for i Norden enn spesielt de engelsktalende landene i undersøkelsen. Vi er derimot mer klare for å betale med smarte klokker og ønsker å bruke biometri (som øyeskanning og fingeravtrykk) til betaling i større grad enn i de andre landene.

* Markedene som er inkludert i studiet er USA, Storbritannia, Australia, Tyskland, Østerrike, Nederland, Norge Sverige og Finland.

(Klarna/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS