Ill.foto: Colourbox
Ill.foto: Colourbox

Må være helt arbeidsufør for å ha rett til ny ferie

Jeg var så uheldig å skade meg i sommerferien, noe som førte til en to-ukers sykmelding fra legen min. Hvilke rettigheter har jeg når det gjelder den «tapte» ferien?

Publisert

Ferie er tiden for restitusjon, avslapping, reiser, kos og hygge med familie og venner. Men av og til så er uhellet ute, og man blir syk eller skader seg i ferien. Da er det lurt, som du heldigvis har gjort, å oppsøke lege. Det er nemlig slik at dersom du blir helt arbeidsufør i ferien, det vil si at du blir 100 prosent sykmeldt, så kan du kreve et tilsvarende antall feriedager gitt som ny ferie senere i år. Det kreves imidlertid at du har vært hos lege og fått sykemelding. En egenmelding gir altså ikke rett til å kreve nye feriedager. I tillegg må du gi beskjed til arbeidsgiveren din om at du krever feriedagene som du har sykemelding for på nytt. Dette må du gjøre innen rimelig tid etter at du er tilbake på jobb igjen, og jo før jo bedre.

Dersom du bare ble delvis sykmeldt i ferien, så ville ferien blitt avviklet som normalt, og du hadde ikke hatt rett til å utsette ferien til senere.

Men har det noe å si om du er på ferie i Norge eller i utlandet? Nei, retten til å utsette ferien på grunn av sykdom eller skade følger av bestemmelser i ferieloven, og den skiller ikke på hvor man er når skaden skjer. Så lenge du har en gyldig sykmelding fra lege, enten i Norge eller i utlandet, så vil du ha rett til å kreve nye feriedager. Men noe som kanskje er like viktig for deg som arbeidstaker, er om du får betalt i sykmeldingsperioden. For å ha rett til sykepenger er det nemlig et krav om at man må oppholde seg i Norge. EØS-avtalen gir imidlertid rett til sykepenger også dersom sykdom eller skade inntreffer i et annet EØS-land. Verre er det dersom du blir syk eller skadet i et land utenfor EØS. Da har du nemlig ikke rett til sykepenger før du kommer tilbake til Norge, og da fra det tidspunkt du får sykmelding fra lege her.

Ledernetts ekspert på lønn:
Siviløkonom Marianne Lund jobber som rådgiver i Sticos AS med fagområdene lønn og personal.

Powered by Labrador CMS