(Ill.foto: Colourbox)

Sykt barn-dager i stedet for juleferie

UKENS HR-DILEMMA: En medarbeider tok feriedager i julen, men har hatt et sykt barn hele julen og lurer på om hun kan få overført dette som feriedager I 2018. Les svaret fra vår HR-ekspert, Mette Reiten i Compendia.

Publisert

Hei!
Flere av mine medarbeidere tok ut feriedager i romjulen. Første dag etter nyttår kom en og fortalte at de hadde hatt syke barn hele julen, og hun lurte derfor på om hun kunne bruke sykt barn-dager i stedet, og få feriedagene sine overført til 2018.

Det hører med til historien at dette er en medarbeider som alltid strekker seg. Hun er aldri borte fra jobb og en jeg virkelig kan regne med når det butter. Uka før jul hadde hun det ekstra hektisk for å kunne ta ferie i romjulen.

Utgangspunktet etter ferieloven er klart. Ferieloven gir rett til å kunne få erstatte feriedager bare ved egen sykdom. Denne retten gjelder ikke når det er barn eller andre familiemedlemmer som blir syke i ferien.

Syke barn gir ikke rett til å nye dager
Selv om regelen etter ferieloven er at hun ikke har rett til å få endre feriedager til sykt-barn- dager, så er det ingenting i veien for at dere som arbeidsgiver kan velge å la henne få gjøre dette. Jeg skjønner også ut at du har lyst å gjøre det. Mitt tydelige råd er likevel og ikke gjøre det. Når ferieloven er klar på dette området blir det uryddig hvis dere innfører egen praksis. Du vil også fort komme oppi nye situasjoner hvor det blir vanskelig for deg å behandle folk slik at det oppleves rettferdig og likt. Hvis du først har åpnet opp for å endre feriedager til sykt-barn dager, må du forvente at det er en praksis som flere småbarnsforeldre blir kjent med.

Bruk dette til noe positivt
Selv om hun ikke får et ja på spørsmålet om å få feriedagene til gode, så er det viktig at du bruker tid med henne og forklarer situasjonen. Si at du gjerne skulle ønske å gjøre det, nettopp fordi hun er en medarbeider du ser at virkelig strekker seg. Kan hende betyr en slik anerkjennende tilbakemelding mer for henne enn å få dagene overført.

Videre kan det tenkes at hun har konkrete ønsker eller behov rundt arbeidstid, avspasering og ferie som det er mulig og legge til rette for, og som gjør at hun sitter igjen med å ha blitt møtt med en positiv håndtering.

Mine råd:

  • Ikke pne opp for endringer av feriedager ved syke barn
  • Snakk med medarbeideren og forklar. Gi tilbakemelding p at du gjerne skulle nske gjre dette for henne, og at du ser at hun strekker seg langt.
  • Gjr det som er mulig for legge til rette slik at hun fr sine feriedager og eventuelle avspaseringsdager nr hun har behov for det.

Lykke til!

HR-dilemma er levert av Compendia as som leverer verktøy, innhold og rådgivning innen personal, ledelse, HMS og kvalitet. For mer informasjon: www.compendia.no

Ledernetts HR ekspert:
Mette K. Reiten har over 20 års erfaring i HR-faget. Til daglig jobber hun som leder i avd. for Personal & Ledelse i Compendia.

Har du en utfordring på jobb?
Dersom du er leder, og står ovenfor et vanskelig dilemma som gjelder dine medarbeidere, kan du sende oss spørsmål til e-post karine (at )askmedia.no.  
Merk din e-post med Ukens dilemma.

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

- Prøveles Personal og Ledelse nr. 3/2016 - Helt gratis!

Powered by Labrador CMS