– Jeg må like meg selv og den jeg er, det betyr at jeg må kunne lede meg selv fra mitt eget hjerte – for å kunne lede andre med det samme hjertet, sier Espen Langseth. Hjertet er sentralt i hans virke når han skal forsøke å hjelpe ledere til å forstå bedre hvordan deres rolle kan påvirke medarbeiderne i riktig og mer helsefremmende retning.

- Når kjærligheten ligger i bunnen, så er det med på å skape et tryggere arbeidsmiljø

Mennesker er ikke nødvendigvis gode mot hverandre. Vi aksepterer det som en del av livet. Men coach og mental trener Espen Langseth mener det er mulig å finne mer kjærlighet i hverdagene våre – også på jobben.

Publisert

- Nei, dette er ingen oppfordring til å omgå lover og regler på arbeidsplassen, men det er en klar oppfordring om finne frem til den kjærligheten mellom mennesker som må ligge der for at vi skal få det bedre med hverandre. Vi trenger den så absolutt i større utstrekning på arbeidsplassene våre, sier Espen, og har fått satt standarden.

Det er ikke behov for å sparke i gang en helt ny og intim væremåte på jobben, men han mener helt seriøst at det er behov for å være mye mer oppriktig glad i folkene sine.

- Vi kan godt kalle det empati, det å bidra med åpenhet, sørge for at folk rundt deg blir sett, hørt og respektert. Det er veien inn til kjærlighet. Og når kjærligheten ligger i bunnen, i mange nok relasjoner, så er det med på å skape et tryggere arbeidsmiljø. Det blir tryggere å ytre seg, og det blir tryggere å være uenig. Da har man skapt et klima for å kunne gi hverandre en klem, og gå videre.

Forventninger til deg selv

Men det begynner jo aldri med de andre. Enhver endring til det bedre, starter med deg selv.

- Dette er en situasjon som jeg tror det er helt avgjørende at mange flere tar på alvor. Hvordan se innover i seg selv? Hvordan ta ansvar for å finne ut av hvem du er og hvem du vil være?

- Det kan være krevende greier, fordi vi vil måtte se på oss selv med svakheter og styrker, gode og dårlige egenskaper, fortsetter Espen, og han vet at de fleste av oss helst vil unngå å gjøre denne oppgaven. For det er ikke nødvendigvis slik at vi liker funnene.

Jeg må like meg selv og den jeg er.

Ifølge coach og organisasjonsutvikler Espen Langseth kan det være vår iboende følelse av ikke å være gode nok, eller bra nok, som hindrer oss fra å gjøre det.

- Gjennom livet kjenner vi på det å ikke være som alle andre, det å ha mindre verdi. Selv hadde jeg lese- og skrivevansker, og jeg var livredd for å bli avslørt. Det eneste du bryr deg om i slike tilfeller er å skape og jobbe veldig mye med overlevelsesstrategier.

- Alle har vi dette i større eller mindre grad gjennom ulike hendelser som har påvirket oss i oppveksten. Men det er her vi kommer inn på det å kjenne seg selv, og samtidig ikke frykte den kunnskapen man får. Snarere bli bevisst på hva du kjenner på i de ulike situasjonene, og hva som trigger deg til å si eller gjøre som du gjør.

Må ikke fikse alt hele tiden

Han hjelper mange ledere i både små og store selskaper med å finne sin vei videre i sitt lederskap. Og han slipper ikke et av sine hovedprinsipper – uansett hvem det måtte dreie seg om: Endringer kommer innenfra. Du må inn den veien der.

- Når jeg snakker om kjærligheten til folk så snakker vi om å være oppriktig engasjert i hverandres liv. Vise at du er glad i folkene dine. Så er man jo ikke alltid det, men hvordan jobber du med din opptreden og innstilling? Hva signaliserer du som enkeltindivid og leder, og hvilke verdier står selskapet for? Hvordan etterlever vi dette?

Det er svar på mange grunnleggende spørsmål som må på plass før man kan forvente at endring vil skje.

- Jeg må like meg selv og den jeg er, det betyr at jeg må kunne lede meg selv fra mitt eget hjerte – for å kunne lede andre med det samme hjertet. Hvis jeg er litt usikker på hvordan relasjonen er, så er det viktig å vise interesse, stille spørsmål og være nysgjerrig. Det er en enkel oppskrift på hvordan man kan bli glad i folkene sine.

Vi beveger samtalen inn på den emosjonelle intelligensen, den som sørger for at vi kan klare å møte andre mennesker med empati, men likevel uten at man i samme åndedrag skal bidra til å fikse det som måtte ha gått galt.

- Du må lære å lese situasjoner, møte mennesker i det sårbare, samtidig stille krav og forventninger, og være i stand til å ta de vanskelige samtalene. I dette ligger at det er avgjørende å stole på folk for å kunne komme på innsiden. Og hvis du ikke har en relasjon, så må du skape den.

Ut og møte folkene

Usikkerhet og utrygghet kan prege hverdagen til mange ledere – og det vil prege miljøet som de er en del av.

- Usikkerheten kan bli veldig destruktivt og problematisk, og det vil helt klart påvirke hvordan du møter andre mennesker. Hvis du signaliserer at du har mer enn nok med deg selv, og ikke orker andres liv i tillegg, så blir det veldig krevende å være en leder som skal være nær og skape trygghet.

- Men slike utfordringer trenger ikke nødvendigvis å være problematisk. Hvis du deler av ditt eget, byr på deg sjøl, så blir det plutselig en fordel og et pluss. Det vil være med på å skape tillit og trygget, mener Espen.

Gjennom livet kjenner vi på det ikke å være som alle andre, det å ha mindre verdi.

Åpenhet er definitivt å investere i menneskene, og Espen Langseth er helt klar på at den beste grunnmuren definitivt bygges av og med mennesker.

- Derfor er det også gode grunner til å komme seg ut for å møte disse folkene. Det er i disse møtene som løsningen ligger, ikke gjennom å sende brev eller e-poster. Du må stille spørsmålene, og være opptatt av svarene. Da må du evne å lytte, slik at folk kjenner at de blir nettopp sett, hørt og respektert. Dette er så grunnleggende, men det er likevel så vanskelig å få til. Det er krevende fordi mennesker er ulike, og du vil måtte grave litt ekstra i deg selv for å kunne beholde respekten og åpenheten.

Usikkerhet hele livet

Mens Espen og undertegnede møtes denne morgenen på en kafé i Sandvika, stiller han et av sine mest vanlige spørsmål: Føler du deg utrygg noen gang i livet ditt?

Det er ikke vanskelig å nikke bekreftende.

- Det er helt naturlig, for vi er jo ingen roboter. Vi må stå i usikkerhet og ubehag gjennom livet. Det kan forsvinne for så å komme tilbake igjen. Men nettopp derfor bør vi trene på å kunne stå i ulike situasjoner. Med alle disse erfaringene vil vi omsider bli tryggere på oss selv, mener han.

Snakker vi om å bygge selvtillit?

- Nei, det er bedre å styrke selvfølelsen. Det er sunnere, for da har du turt å gå innover i deg selv, og du har til og med klart å oppholde deg der en stund – uten at du umiddelbart har kjent på at du har måttet fikse på det som skurrer. Da har du gått inn i smerten og ubehaget, og på denne måten blitt tryggere av prosessen. Du har styrket selvfølelsen, og da vil også selvtilliten komme, nettopp fordi noe jeg gjør er bra – og godt nok.

Samtalen med Espen Langseth nærmer seg slutten, kaffen er drukket opp, og ferden skal gå videre for oss begge.

- Målet mitt er å inspirere og motivere, slik at folk blir litt modigere fra hodet og hjertet. Det gjør vi gjennom å lære mer av hverandre, snakke mer og bedre sammen, og utvikle hele mennesker. Husk at selv om du er leder, så vet du ikke alltid best. Den ydmykheten og rausheten i å invitere andre inn i en samtale med et spørsmål kan vise seg å være det smarteste du har gjort. Prøv, så får du se selv.

Powered by Labrador CMS