Jana Hollands, teknologirådgiver hos Asplan Viak.
Jana Hollands, teknologirådgiver hos Asplan Viak.

Asplan Viak inngår samarbeid med teknologiselskap om hybride arbeidsplasser

Fremtidens arbeidsplasser krever stor fleksibilitet. Samtidig er hensynet til bærekraft lite forenelig med store, halvtomme kontorlokaler. Ved å knytte sammen folk, bygninger og data ønsker Asplan Viak og Neowit å effektivisere arealbruken og legge til rette for en enkel, hybrid arbeidshverdag for medarbeiderne.

Koronapandemien er trolig den største akseleratoren på arbeidsplassmodellen i vår tid. I kjølvannet av pandemien opplever Asplan Viak og andre bedrifter at fleksibilitet er omfavnet av de ansatte og derfor kommet for å bli.

Se på utnyttelsen av lokalene

-Asplan Viak rapporterer på en trippel bunnlinje. Vi vet at arealeffektive lokaler gir et lavere klimafotavtrykk, reduserer energi- og ressursforbruk samtidig som det reduserer kostnader. Når vi nå kan konstatere en endret medarbeideradferd ved at mange av våre ansatte ønsker fleksibilitet, er det naturlig å se nærmere på hvordan vi utnytter våre kontorlokaler, sier Jana Hollands, teknologirådgiver hos Asplan Viak.

Gjennom sin samarbeidspartner innen IT, Atea, fikk Asplan Viak kontakt med selskapet Neowit som er en av de fremste leverandørene innenfor arbeidsplassteknologi.

Patrick Edwards, administrerende direktør i Neowit.
Patrick Edwards, administrerende direktør i Neowit.

– Et nøkkelområde er å hente inn data om arealutnyttelse. Det handler ikke nødvendigvis om at man skal bruke minst mulig areal, men at man bruker arealet man har mest mulig effektivt. Vårt system hjelper bedriftene med dette, og kan ved hjelp av maskinlæring og avanserte systemer også spå hvordan situasjonen blir for eksempel om en uke slik at man kan planlegge aktiviteten i lokalet bedre. Alt i alt gir dette mer fornøyde ansatte, fastslår Patrick Edwards, administrerende direktør i Neowit.

Arbeidsplassteknologi blir viktigere

En stor, internasjonal undersøkelse gjort av Microsoft tidligere i år viser tydelig at den hybride arbeidsplassen er kommet for å bli.

- Mennesker er jo i utgangspunktet skeptisk til endringer. Som kunnskapsbedrift er våre medarbeidere selskapets viktigste ressurs. For oss var det derfor essensielt å finne en løsning som faktisk bidrar til å forenkle den hybride arbeidshverdagen for våre folk. At systemet er intuitivt og lett å forstå er veldig viktig. Vi vil helst slippe at brukerne skal måtte ha flere timer med opplæring før de greier å bruke systemet, og med Neowits løsning fikk vi det til, sier Hollands.

Neowits teknologiplattform baserer seg på sensorer på kontorplassen og i lokalene, dermed kan den enkelte arbeidstaker i Asplan Viak til enhver tid se hvor det er ledig møterom eller sitteplasser i sanntid, og slipper å bruke tid på å lete etter dette. Resultatet er en mer sømløs, tidsbesparende arbeidshverdag for de ansatte, noe som selvfølgelig også er gunstig for bedriften som helhet.

Utviklet løsning sammen

Med Asplan Viak som pilot har selskapene sammen utviklet en helhetlig løsning som blant annet vil bli tatt i bruk når Asplan Viak flytter ett av sine største kontorer inn i nye lokaler i Bergen.

- Arbeidsplassen er allerede blitt en hybrid mellom den fysiske kontorplassen og det digitale hjemmekontoret. Derfor er det av stor betydning å gjøre den fysiske arbeidsplassen attraktiv, enkel og tilgjengelig. Samtidig som en mer effektiv arealutnyttelse bidrar gunstig på klimafotavtrykket til bedriften. Vi opplever en enorm etterspørsel fra bedrifter som nå må se på hvordan de utnytter kontorarealene sine. Samarbeidet med Asplan Viak har gitt oss verdifull kunnskap om bedriftenes behov, sier Patrick Edwards.

(Neowit)

Powered by Labrador CMS