Hva betyr ergonomisk design og hvorfor er det viktig?

Det er viktig at vi bruker riktig ergonomisk utformet utstyr når vi jobber. Dette gjelder alle slags jobber, også de som jobber ved et skrivebord på kontoret eller de jobber hjemme. Bruk av feil utstyr, feil arbeidsstilling og det å forbli i en stilling for lenge kan gi smerter og slitasje.

Riktig ergonomisk utstyr kan imidlertid bidra til å redusere denne risikoen. Men hva betyr egentlig ergonomisk design, og hvorfor er det så viktig når vi setter opp arbeidsstasjonene våre?

Hva betyr ergonomisk design?

På arbeidsplassen er ergonomisk utstyr ment å øke folks evne til å arbeide effektivt, samtidig som det reduserer risikoen for belastningsskader.

En ergonomisk arbeidsstasjon bør være utformet for å passe til personen som bruker den. Det betyr at brukeren vil være i stand til å jobbe komfortabelt i en god arbeidsstilling.

Godt ergonomisk kontorutstyr vil vanligvis være justerbart, slik at det kan tilpasses for å passe den spesifikke brukeren. Dette betyr at ingen trenger å jobbe ved et skrivebord som er ergonomisk designet for andre, noe som kan medføre belastningsskader.

Disse skadene kan begynne som små smerter, men kan utvikle seg til mer alvorlige problemer hvis du fortsetter å jobbe med feil utstyr eller oppsett. For eksempel:

• Øyebelastning / problemer med synet

• Smerter eller nummenhet i hender og håndledd

• Vondt i nakke, skuldre og rygg

• Stive ledd

• Andre muskel- og skjelettplager

Når du bruker riktig ergonomisk utstyr vil du ikke bare redusere risikoen for langvarig slitasje, men du vil også unngå tretthet. Dette vil hjelpe deg å holde fokus og fortsette å jobbe produktivt og effektivt hele dagen. Det er imidlertid viktig at du fortsatt tar jevnlige pauser fra skrivebordet ditt, selv når du arbeider med riktig ergonomisk utstyr. Dette vil støtte kroppens behov for å endre posisjon, gi muskelgrupper en sjanse til å hvile og, like viktig, gi hodet en mulighet til å hvile, slik at du kan komme tilbake uthvilt.

Hvordan kan ergonomi brukes der du jobber?

Det finnes en rekke måter du kan innlemme ergonomisk design for å minimere risikoen for belastningsskader. Dette inkluderer hvordan du sitter, de spesifikke produktene du bruker, hvor disse er plassert samt bordet du bruker

Hev/Senk stativ for skrivebordet

De vanligste arbeidsskadene er vanligvis knyttet til dårlig ergonomi og for lenge arbeid i én stilling, noe som medfører belastning på spesifikke muskelgrupper. For å bekjempe dette lar et hev/senk stativ deg veksle mellom å sitte og stå, slik at ingen muskelgruppe blir overarbeidet eller anstrengt.

Nye hev/senk stativ lar deg enkelt løfte eller senke til den høyden du trenger. Dette vil tillate deg å bytte posisjoner når du trenger det, uten å ta for mye tid når du justerer oppsettet.

(Esselte/Acco Brands/myNEWSdesk)

Powered by Labrador CMS