maalfrid bratt manpower.jpg

Norske arbeidsgivere mest positive

Det er arbeidsgivere i offentlig sektor som løfter Norge til førsteplassen i Europa når det gjelder forventninger til økt bemanning i 3. kvartal. Samtidig er samtlige europeiske land som er med i undersøkelsen mindre optimistiske enn i fjor.

Publisert

Offentlige virksomheter opplever nå en økt pågang fra jobbsøkere sier konsernsjef i Manpower Maalfrid Brath.

Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal 2009 viser at 20% av arbeidsgiverne tror de blir flere, 5 prosent tror de blir færre, mens 74 prosent tror på ingen endring. Barometeret baserer seg på 70.000 arbeidsgivere i 34 land og 750 arbeidsgivere i Norge.

Offentlig sektor mest positiv

Bemanningsplanene har sunket i alle bransjer sammenlignet med fjoråret bortsett fra i offentlig sektor og primærnæringene. Arbeidsgivere i transportsektoren opplever den største nedgangen, både kvartalsvis og på årsbasis.

Arbeidsgivere i offentlig sektor er de mest optimistiske av bransjene og forventningene til nyansettelser har ikke vært så høye siden første kvartal i fjor.

- Dette kan skyldes at offentlig sektor ikke er så konjunkturutsatt som privat sektor. Tiltakspakker og økt fokus mot arbeidsmarkedstiltak kan være mye av årsaken. I tillegg er offentlig sektor blitt mer attraktiv som arbeidsgiver. Offentlige virksomheter som tidligere har slitt med å få kvalifiserte søkere til ledige stillinger, opplever nå en økt søkertilgang, hovedsakelig på grunn av opplevelsen av jobbtrygghet og ikke minst faglige utfordringer, sier konsernsjef i Manpower Maalfrid Brath.

Les også: Offentlige ansatte tryggere enn noen gang

Arbeidsgivere i finans, forsikring, eiendomsmegling og forvaltning er også positive til bemanningsøkning. Andelen som sier de skal oppbemanne har ligget på 15-20 % i årets første tre kvartaler. Samtidig er forventningene lavere enn fjoråret.

- Disse bransjene har muligens nå stabilisert sin bemanning, og har positive forventninger til økt bemanning i tredje kvartal. Finanskrisen slår tydeligvis ulikt ned på ulike bransjer, sier Brath.

Nord-norsk optimisme

Alle landsdeler forventer en økning i bemanningen fra forrige kvartal, bortsett fra arbeidsgivere på Sør- Vestlandet som ikke forventer noen endring. Det er derimot nordnorske arbeidsgivere som er de mest optimistiske. Her svarer 29% at de planlegger oppbemanning mens kun 2% skal nedbemanne.

- Årsaken til den nordnorske optimismen kan være at nærmere 40% jobber i helse, sosial og offentlig forvaltning i regionen, i motsetning til rundt 30% i resten av landet. Arbeidsgivere i Nord-Norge har vært positive gjennom hele 2009, sier Brath.

Arbeidsgivere i Midt-Norge er også optimistiske, med 25% som forventer å oppbemanne, mens kun 5% sier de vil nedbemanne. Her er også en økning fra forrige kvartal og på årsbasis.

Les også: Tror toppen kan være nådd

Norge på topp i Europa

Norge er desidert de mest optimistiske til bemanningsøkning i Europa. Polen er også optimistiske, mens Hellas, Irland og Romania er de mest negative. Av 18 EMEA-land er 13 land negative til forventet bemanning. Samtlige land er mindre positive sammenlignet med fjoråret.

"
Powered by Labrador CMS