Langt flere konkurser!
Antall konkurser og tvangsavviklinger økte sterkt i august – hele 28 prosent i forhold til august i fjor. Hittil i år ligger tallene 7,7 prosent over samme periode i fjor, viser tall fra Bisnode.
– Når vi ser på månedene juni og august registrerer vi en sterk økning i konkurser og tvangsavviklinger. Det kan det tyde på en begynnende trend for deler av næringslivet som ikke er noe hyggelig, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.
Hititil i år er 3063 bedrifter slått konkurs og 1021 bedrifter tvangsoppløst på landsbasis. Det er en økning på 5,6 prosent for konkurser og hele 14,6 prosent for tvangsavviklinger sammenlignet med i fjor. Samlet blir økningen 7,7 prosent.
– Den store økningen i konkurser vi har sett de siste månedene kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.
Overraskende geografiske forskjeller
Hordaland er det fylket med størst økning i konkurser og tvangsavviklinger hittil i år med 42,9 prosent, med Aust-Agder som en god nummer to med 24,6 prosent økning. Overraskende nok har Rogaland kun hatt en økning på 8 prosent, som er omtrent på nivå med landsgjennomsnittet.
– Dette viser at problemene i Rogaland resulterer mer i redusert bemanning i eksisterende bedrifter enn at antallet konkurser øker dramatisk. Dette bør gi en forsiktig optimisme for framtiden i Rogaland, sier Ruud. Videre viser Bisnode-tallene at Telemark er det fylket som har hatt størst økning i konkurser siste 5 år.
Flest i servering, bygg og anlegg
Det er Hotell og Restaurant med økning på 28,2 prosent og Bygg- og anleggsbransjen med økning på 13,3 prosent som sliter mest.
– Dette er et paradoks når vi ellers hører at norske hoteller og restauranter har hatt gleden av en svak norsk krone og økt turisme, samt at byggebransjen opplever høye boligpriser og stor etterspørsel, sier Ruud i Bisnode.
Både innen tjenesteytende næringer og eiendom er det også flere konkurser enn i fjor, med økning på henholdsvis 12,2 og 8 prosent. I jordbruk, skogbruk og fiske er det en nedgang i antall konkurser hittil i år på 17,6 prosent, og både industri og detaljhandel opplever færre konkurser enn i samme periode i 2015.
(NTBInfo)
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse!