Nordmenn trenger i snitt 15,6 feriedager for å lade batteriene

I Europa er det bare England og Italia som ligger under oss - med henholdsvis 8,5 og 11 dager, mens finnene trenger hele 34 dager for å fullade, det viser en ny undersøkelse utført av HR- og lønnsspesialisten, SD Worx.

En fersk undersøkelse viser at nordmenn i snitt trenger 15,6 dagers ferie for å full-lade batteriene. Samtidig svarer nær halvparten (45 %) at de svarer på arbeidsrelaterte telefoner og e-postmeldinger i ferieperioden.

Dette fremgår av en ny undersøkelse utført av den ledende europeiske HR- og lønnsleverandøren SD Worx, som er gjennomført blant 10.119 ansatte over hele Europa.

Veldig varierende svar

Mer enn noen gang leter vi etter en god balanse mellom arbeid og fritid. Hvor mange feriedager som trengs for å koble av får svært varierende svar blant europeiske arbeidstakere.

Forskjellen mellom de europeiske landene er faktisk slående. I gjennomsnitt trenger europeiske arbeidstakere 17 dagers ferie for å lade batteriene. I Storbritannia er 8,5 feriedager tilstrekkelig. Italienske ansatte trenger en ferieperiode på 11 dager. Norge 15,6 dager. I land som Spania og Finland er det større behov for ferietid, der hver foretrekker henholdsvis 27 og 34 dager.

– Det er viktig at de ansatte opplever en så optimal balanse mellom arbeid og fritid som mulig, og det er vårt ansvar som arbeidsgiver å tilrettelegge for det. Hvordan denne balansen til slutt ser ut, varierer fra ansatt til ansatt. Noen liker å koble ferien helt fra jobb, mens andre liker å opprettholde helikopterutsikt, sier Vivienne Karlsen, administrerende direktør i SD Worx Norge.

Nesten halvparten jobber i ferien

Det viser seg at det er blitt vanskeligere for ansatte å skille ferie og jobb. Nesten halvparten av nordmenn (45 %) indikerer at de følger opp jobben i løpet av ferien. Her ligger vi godt over det europeiske snittet på 31 prosent.

Nærmeste konkurrent på denne uvanen er Nederland med 37 %. Tyske ansatte er vesentlig mindre opptatt av arbeid i ferien: bare 23 % følger opp jobb e-poster og telefonsamtaler.

30 prosent indikerer at de har problemer med å gi mentalt slipp på arbeidet i ferieperioden. Også her ligger nordmenn over snittet (36 %), men også engelske (33 %) og italienske (32 %) ansatte opplever vanskeligheter med dette.

Fra et aldersperspektiv er det hovedsakelig yngre arbeidstakere mellom 25 og 34 år som synes det er vanskelig å koble fra arbeid i ferien (38 %). Angsten avtar med alderen. Omtrent 20% av de over 55 indikerer at de har problemer med å gi slipp på sitt mentale arbeid.

(Apriil/SD Worx Norge)

Powered by Labrador CMS