Norske arbeidstakere ser lyst på 2018

Nordmenn ansatt i privat sektor ser lyst på 2018. I en ny, internasjonal undersøkelse mener to av tre at bedriften de jobber for vil prestere bedre neste år. Nesten like mange nordmenn forventer høyere lønn fra nyttår.

Publisert

Det kommer frem i årets fjerde utgave av en den globale arbeidsmarkedsundersøkelsen Randstad Workmonitor.

- Kraftig oppgang

Årets siste kvartalsrapport tar blant annet for seg arbeidstakernes fremtidstro på landets økonomi, bedriftens prestasjoner og egen lønn og bonus. Undersøkelsen viser at norske arbeidstakere ikke lar seg bekymre av fortsatt usikre økonomiske tider. 63 prosent tror selskapet de jobber vil gjøre det bedre i 2018 enn i 2017. Nesten like mange – 59 prosent – tror Norges økonomiske situasjon vil forbedre seg i det nye året.

På samme tidspunkt i fjor svarte 54 prosent at bedriften de jobber i vil prestere bedre i det kommende året, og at landets økonomiske situasjon vil forbedre seg.

- Optimisme er på vei tilbake med full kraft. Da vi stilte samme spørsmål mot slutten av 2016, svarte for eksempel bare 43 prosent i Norge at de forventet høyere lønn. En såpass kraftig oppgang viser at arbeidstagernes håp og forventninger stiger i takt med at usikkerhet og urolighet i arbeidsmarkedet forsvinner, sier administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad.

I Sverige forventer 7 av 10 lønnøkning, mens 63 prosent tror på bedre tider for bedriften. Bare 37 prosent av våre danske kolleger forventer lønnsøkning, mens forventningene til bedriftens og nasjonens prestasjon er på linje med Norge.

Optimister og pessimister

De største optimistene for et bedre 2018, finner vi i India og Kina. Her tror henholdsvis 94 og 90 prosent på enda bedre tider for bedriften neste år. Størst pessimism hersker det i Japan og Hellas, der 48 og 54 prosent tror på bedre tider etter nyttår.

Arbeidstagerne i ett land utpeker seg gjennomgående – i år som de foregående årene - som undersøkelsens største pessimister: Hellas. Kun hver tredje arbeidstager tror den finansielle situasjonen i landet vil styrkes neste år, mens halvparten tror arbeidsgiveren vil prestere bedre. Bare 31 prosent tror på høyere lønn.

Færre forventer bonus

På ett spørsmål om forventninger havner Norge nederst på listen blant de 33 landene i undersøkelsen. Kun hver fjerde norske arbeidstager har forventninger om utbetaling av engangsbonus ved årsslutt.

- Denne typen bonussystemer blir stadig sjeldnere i det norske arbeidslivet, der arbeidsgivere og arbeidstagere heller prioriterer stabil lønn, gode ordninger og forutsigbare arbeidsvilkår med individuell frihet. Dette i motsetning til flere land i Asia – Kina, India og Malaysia – der lønnssystemene er mer prestasjonsbasert, og 8 av 10 uttrykker forventninger om slik bonus, sier Eivind Bøe.

Om undersøkelsen:

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 33 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Randstad Workmonitor publiseres fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 500 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land. Over 25.000 respondenter deltar i hver kvartalsundersøkelse.

Powered by Labrador CMS