Arbeidsmiljø Kontor 2

Enklere bytte av jobb

Regjeringen foreslår nye lovregler som vil begrense adgangen for arbeidsgiver til å kreve at arbeidstaker ikke kan ta ansettelse i eller starte konkurrerende virksomhet.

Publisert

Det nye lovforslaget, som ble sendt inn på høring i juni, innebærer at det må foreligge særlige grunner for at en arbeidsgiver skal kunne kreve en såkalt konkurranseklausul. Videre kan en slik avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker maksimalt gjelde i ett år, og arbeidstaker vil ha krav på vederlag.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

– Arbeidsgiver må betale for å kreve at arbeidstaker ikke kan bytte jobb, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

– Verdifull kunnskap og erfaring kan gå tapt hvis arbeidstaker ikke får praktisert sitt yrke over lang tid. Arbeidstakere som i dag er bundet av en konkurranseklausul kan risikere å bli avskåret fra å utnytte sin utdanning og sine kunnskaper i en lengre periode uten å være sikret inntekt, sier statsråden.

Viktig å sikre forretningshemmeligheter

Bjurstrøm er imidlertid klar på at bruk av konkurranseklausuler i visse sammenhenger er nødvendig. Arbeidsgiver må ha adgang til å beskytte lønnsomheten av kostbare innovasjoner mot konkurranse, og sikre sine forretningshemmeligheter beskyttelse mot innsyn fra konkurrenter. Hun påpeker at dagens regulering er mangelfull.

Regjeringens høringsforslag innebærer også regulering av kundeklausuler og avtaler som inngås mellom virksomheter om ikke å ansette eller forsøke å ansette hverandres ansatte.

Fakta om klausuler

En konkurranseklausul er en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers adgang til å ta ansettelse i, etablere eller drive konkurrerende virksomhet med arbeidsgiver. Slike avtaler inngås normalt for å hindre konkurranse fra tidligere arbeidstakere.

En kundeklausul er en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers mulighet til å kontakte arbeidsgivers kunder etter at vedkommende har avsluttet sitt arbeidsforhold.

En ikke-rekrutteringsklausul kan være en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser sistnevntes adgang til å medvirke til at andre ansatte avslutter sitt ansettelsesforhold hos arbeidsgiver. En ikke-rekrutteringsklausul kan også være en avtale mellom to virksomheter om ikke å ansette eller forsøke å ansette hverandres ansatte.

Høringsbrev om konkurranseklausuler

Powered by Labrador CMS