regnskap_colourbox1022268.jpg
regnskap_colourbox1022268.jpg

Konkursbølgen avtar

Antall konkurser i Norge stiger fortsatt i forhold til i fjor, men økningen er mye mindre enn i første halvår i år.

Publisert

Garbor Molnar i Experian.

– Sommeren har markert et skille. Det var svært høye konkurstall i alle månedene i første halvår, men nå har økningen avtatt. Bedriftene klarer seg bedre, sier direktør Gabor Molnar i Experian i en pressemelding.

384 bedrifter gikk konkurs i september. Det er 15 prosent flere enn i september i fjor, men langt færre enn på senvinteren i år, da det var rundt 500 konkurser i måneden.

Les også: Stadig flere går konkurs

Overnatting og restaurantbransjen sliter

For mange bransjer er konkurstallene på nivå med i fjor høst, før konkursbølgen satte inn for alvor.

– Men ikke alt er rosenrødt. Konkurstallene for september er høye for noen bransjer, spesielt for bedrifter som driver med overnatting og servering. Også transport, lagring, varehandel, bygg og anlegg har stort frafall i høst.

Bedre i flere fylker

Men for første gang på veldig lenge er det nå flere fylker som kan vise til en positiv utvikling, med færre konkurser. Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestfold, Østfold, Finnmark, Hordaland og Buskerud har færre konkurser enn i september i fjor.

Av fylkene er det Oppland, Troms og Aust-Agder som har den mest negative konkursutviklingen i september.

– September har den laveste prosentvise økningen i konkurser til nå i 2009, sammenlignet med samme måned i fjor, sier Experian-direktøren.

Les også: Hva skjer når bedriften går konkurs

Konkursøkning på 56 prosent

Hittil i år har det vært 3764 konkurser, mot 2419 på samme tid i fjor, en økning på 56 prosent.

I løpet av årets ni første måneder er det selskaper innen finansiering og forsikring som har den høyeste prosentvise økningen i antall konkurser. Omsetning og drift av fast eiendom kommer på andreplass.

Finnmark er det fylket som har den mest negative utviklingen så langt i år, med 125 prosent flere konkurser enn på samme tid i fjor. Hedmark og Vestfold følger på de neste plassene.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS