Email

Nå kan sjefen lese e-posten din

Fra 1. mars kan sjefen din med loven i hånd lese gjennom jobbmail og tekstmeldingene på jobbmobilen. Men du skal ha en begrunnelse, og du skal varsles. 

Publisert

Colourbox.com

Den norske loven er nå endret slik at arbeidsgiver kan få innsyn i de ansattes e-post hvis det er nødvendig for den daglige driften.

Gjelder mobil og privat jobbområde

Tillatelsen gjelder også andre elektroniske kommunikasjonsmidler som arbeidsgiver eier. Det betyr at arbeidsgiver kan lese tekstmeldinger og annen info på jobbmobilen. Arbeidsgiver får også rett til å søke og lese i arbeidstakers personlige område på jobbens datanettverk.

Hjelper lite å slette

Bestemmelsene gjelder også for data sin arbeidstaker har slettet, men som finnes lagret på sikkerhetskopier som arbeidsgiver har tilgang til. Sjefen har derimot ikke rett til å overvåke arbeidstakers bruk av elektronisk utstyr, som internett.

Innsynsretten

Forutsetningen for at sjefen får innsyn er at arbeidsgiver mener det er nødvendig for å ivareta den daglige driften, eller andre berettigede interesser ved virksomheten. Dette gjelder også om en ansatt bruker e-posten på en måte som er grove brudd på de plikter som følger arbeidsforholdet.

Hva mener du? diskuter saken her

Ansatte skal varsles

De ansatte skal varsles og har rett til å uttale seg før sjefen leser e-posten. De har også rett til å være til stedet ved innsynet, og ha med seg tillitsvalg eller en annen representant. Hvis det ikke er mulig skal den ansatte ha et skriftlig varsel så snart e-posten er åpnet, med meldingen skal det også være en begrunnelse.

Den nye forskriften fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet trer i kraft fra 1.mars, og gjelder også for, elever og studenter, og engasjerte i frivillige organisasjoner.

Les hele forskriften i Lovdata her.

Les mer om innsynsretten i Personal og Ledelse nr 2/09 som kommer ut i uke 12. Får du ikke bladet kan du abonnere her.

"
Powered by Labrador CMS