Even Hagelien (bredde - nytt)
Even Hagelien (bredde - nytt)

Kjøligere bris i bemanningsbransjen

Veksten i norsk bemanningsbransje flater ut. Men mangelen på arbeidskraft fortsetter likevel å stige. Det kommer fram av bransjens egen statistikk for første kvartal.

Publisert

Bemanningsbransjen er svært konjunkturavhengig, og vil tidlig merke økonomiske klimaendringer. hvis bemanningsselskapene er en værstasjon, varsles denne gangen to kaldfronter samtidig:

* En nedkjøling av norsk økonomi.

* En sterkt økende mangel på arbeidskraft innenfor mange sektorer.

Begrenser utviklingen

- Vi ser klare tegn på at arbeidskraftmangelen begrenser utviklingen i norsk økonomi, sier Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service.

Les også: Bemanningsbransjens jubelår

- I en situasjon hvor dette også fører til nedgang i fleksibel arbeidskraft på enkelte felt, vil dette kunne skape problemer for norske bedrifters omstillingsevne i forhold til sesongvariasjoner, advarer Hagelien.

Lavere veksttakt

I første kvartal leverte bemanningsbransjen i Norge nær ti millioner arbeidstimer, noe som tilsvarer 22 667 heltidsstillinger.

Men en vekst på fem prosent er lavere enn for samme periode i fjor, justert for påsken som i år havnet innenfor første kvartal. Veksttakten har ikke vært lavere enn siden 4. kvartal 2003.

Sunn konsolidering

Even Hagelien ser ingen dramatikk i at veksten flater ut etter flere år med voldsomt sterk vekst i bransjen.

- Ingen trær vokser inn i himmelen. Det kan være sunt med en viss konsolidering.

Flere tilbys fast jobb

Bemanningsbransjen merker mangelen på arbeidskraft i Norge på flere måter. Ett utslag er at bransjen i første kvartal satte ny rekord i rekruttering til faste stillinger.

3167 personer fikk fast jobb i bedriften de var utleid til i løpet av leieperioden, noe som er en vekst på 44 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Fortsetter dette i samme takt vil mer enn 12 00 personer bli rekruttert til faste stillinger gjennom bemanningsbransjen i 2008.

- Bemanningsbransjen opplevar at mangelen på arbeidskraft fører til at enda flere enn tidligere blir tilbudt fast jobb i innleiebedrift i løpet av utleieperioden, konkluderer Even Hagelien.

Vanskelig å skaffe personell

- Ved arbeidskraftmangel opplever også bemanningsbransjen utfordringer med å skaffe etterspurt personell. I den forbindelse er vi glad for regjeringens initiativer for å forenkle tilgangen til arbeidskraft fra utlandet.

Les også: Nye krav til utenlandske bemanningsbyråer

For tiden er det bygg og anlegg som er det største yrkesområdet innen norsk bemanningsbransje. Kontor og administrasjon, lager, logistikk og transport kommer på de neste plassene.

"
Powered by Labrador CMS