colourboxøkonomi

Sju av ti toppledere økonomi-utdannet

Sju av ti topplederne i Norges 50 mest verdifulle børsnoterte selskaper har økonomisk utdanning. Dette viser en undersøkelse utført ved Handelshøyskolen BI.

Publisert

Den vanligste utdanningen er økonomisk grunnutdanning, og 52 prosent av topplederne har dette. De fleste av disse økonomene har utdanning på sivil- eller masternivå.

Inkluderes videreutdanning på masternivå, har 72 prosent av lederne økonomisk utdanning.

- Det ser ut til å være vanskelig å nå helt til toppen i næringslivet uten en økonomisk utdanning. Dette har nok sammenheng med et økt bunnlinjefokus i næringslivet, samt at det stilles langt større krav til ledernes evne til god ledelse. Det handler blant annet om å sette klare mål, og bruke kompetansen i selskapet på en optimal måte for å nå målene, sier studiesjef Kristin Ølberg ved Handelshøyskolen BI i en pressemelding.

Ingeniør og økonom

Flere toppledere har to utdanningsretninger, hvorav den ene er tatt som videreutdanning. Den mest vanlige kombinasjonen er grunnutdanning som ingeniør, og videreutdanning innefor økonomiske fag.

- Mange ingeniører trenger mer økonomisk og ledelsesrettet utdanning for å ta steget til en topplederstilling. De er ofte svært dyktig faglig, men har ikke nok kompetanse når det gjelder bedriftsøkonomi og hvordan de skal lede medarbeiderne, sier Ølberg. Hun kan fortelle at BI lenge har merket en stor interesse fra ingeniører for å ta ledelsesutdanning ved BI.

MBA mer vanlig

Ølberg forteller at tunge etterutdanningsprogrammer er mer vanlig enn tidligere. Èn av fem av topplederne har en MBA-grad.

- Lederutdanninger på MBA-nivå har blitt mer populært i Norge de siste årene, spesielt deltidsprogrammet Executive MBA. Dette er opprinnelig et amerikansk lederprogram, og tidligere måtte man til utlandet for å ta en slik utdanning, forteller Ølberg

Powered by Labrador CMS