klokke-bredde-cb
klokke-bredde-cb

Der alle jobber heltid

Du skal ikke reise lengre enn til Finland før ufrivillig deltid er et nesten ukjent fenomen. Andre verdenskrig er en viktig årsak til at strukturen i typiske kvinneyrker er helt annerledes der enn her.

Publisert

Mens små deltidsstillinger og ufrivillig deltid er et svært utbredt fenomen i Norge, er situasjonen helt annerledes i de tusen sjøers land.

Fagbladet, organ for Fagforbundet, har vært på reportasjereise og skriver hjem om en helt annen virkelighet.

" Bortimot ukjentBare 13 prosent av de ansatte i finske kommuner jobber deltid, ifølge tall fra det finske Kommunala arbetsmarknadsverket.

Uønsket deltid er et bortimot ukjent fenomen, mens man derimot er godt kjent med slikt som overarbeid og utbrenthet.

Norge på deltidstoppenNorge, derimot, ligger på topp i Europa når det gjelder deltid, og det gjelder i hovedsak kvinnelige arbeidstakere. Snaut 40 prosent av norske, voksne kvinner er deltidsansatt, mot åtte prosent menn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les også: Vil lovfeste rett til heltid

Les også: Sliter i småstillinger

Mens hver tredje deltidsansatte pleie- og omsorgsarbeider i Norge ønsker å jobbe mer, svarer 12 prosent av heltidsansatte finner i samme sektor at de heller ønsker å jobbe færre timer.

Dette kommer fram i en nordisk undersøkelse av 5000 pleie- og omsorgsarbeidere i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Forskningsinstituttet NOVA har deltatt i undersøkelsen fra norsk side.

" Historiske forklaringerForskjellene mellom Norge og Finland har historiske forklaringer, ifølge NOVA-forsker Mia Vabø. Hun sier til Fagbladet at deltidsarbeidet ikke har bitt seg fast i finsk arbeidsliv på samme måte som i Norge.

Hos oss ble deltidsarbeid en inngangsport til lønnet arbeid for mange kvinner på 1970-tallet. Norske kvinner kunne jobbe deltid fordi mannen var hovedforsørger.

Ingen oppgangstidDet finske samfunnet i etterkrigstiden var derimot preget av at svært mange menn var lemlestet eller drept under krigen. Finland nøt ikke godt av oppgangstidene på samme måte som i Norge.

Dermed var deltidsarbeid en luksus man ikke hadde råd til, simpelthen. Finske kvinner var i stor grad ute i arbeidslivet for fullt på 1950- og 60-tallet.

Les også: Flere pleiere på fulltid

"
Powered by Labrador CMS