Mange enslige har lav inntekt

Lav inntekt er mer utbredt blant enslige i hele EU-området, men forskjellene er størst i Norden.

Publisert

Norge er blant de land i Europa der færrest har inntekt under lavinntektsgrensen. Men Norge skiller seg ut ved at det er relativt store forskjeller mellom gruppene, i følge SSB Magasinet.

De viser til rapporten ”Lavinntekt i Norge og Europa. Resultater fra European Survey of Income and Living Conditions (EU-SILC)”, som ble lansert denne uken. Lavinntekt er mer utbredt blant enslige enn i flerpersonhusholdninger i hele EU-området, men forskjellene er størst i Norden. I Norge har 30 prosent av alle enslige lavinntekt.

Norge skiller seg også fra resten av landene ved at det er en relativt mye høyere andel med lavinntekt blant eldre kvinner (27 prosent), mens andelen med lavinntekt blant eldre norske menn (12 prosent) er omtrent som gjennomsnittet for befolkningen.

Tall fra den norske EU-SILC 2005 viser at de med lavinntekt naturlig nok har mindre av materielle goder som PC og bil. Det er også flere som ikke har råd til ferie, kjøtt eller fisk til middag og å holde boligen tilstrekkelig varm.

Mens om lag en av fem i befolkningen har høy boutgiftsbelastning, det vil si at de betaler 25 prosent eller mer av inntekten i boutgifter, gjelder det halvparten av de med lav inntekt.

Med lavinntekt menes inntekt under 60 prosent av den nasjonale medianinntekten.

"
Powered by Labrador CMS