opplæring

Sliter du med å lese jobbmailen på mobilen?

Én av fem har problemer med å lese tekst eller se bilder på smarttelefonen, selv med briller. Problemet er økende med alderen.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

– Dette er overraskende mange, særlig når man tenker på hvor mye folk i dag bruker telefonen, sier generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Han viser til en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund. 18 prosent av de spurte svarer at de har problemer med å lese tekst eller se bilder på smarttelefonen.

Problemet øker med alderen. I aldersgruppen 45 til 59 år har hele 26 prosent slike problemer.

Av de 1278 spurte, oppga 94 prosent at de hadde en smarttelefon.

Større skjermer

I følge Haugo holder mange skjermen tett opptil øyet fordi de har problemer med å lese teksten. Dette gjør det vanskeligere for øyet å fokusere.

– Synet forandres i 40- til 50-årsalderen. Øyets evne til å se på nært hold svekkes gradvis, og de fleste opplever at de har behov for briller for å kunne se like godt som tidligere. Dersom man sliter med å se teksten på smarttelefonen klart og tydelig, bør man få undersøkt synet, sier Haugo.

En positiv nyhet for alle som bruker mobiltelefonen til mer enn å ringe, er at mobiltelefonskjermene ser ut til å bli stadig større. Haugo mener det er minst to grunner til det.

– Det ene er at skjermteknologien har kommet lenger, skjermene kan lages større og bedre. Det andre er at folk ønsker å bruke telefonen til å lese dokumenter, søke på internett og sjekke e-post. Dette er en klar trend som produsentene forholder seg til. Da er det mer hensiktsmessig med litt større skjerm, sier Haugo.

Unaturlig smått

Det kan være anstrengende for øynene å lese på små skjermer, mener dosent Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

– Fra naturens side er øynene konstruert for å se godt og avslappet på avstand. Det er anstrengende for øynene å fokusere og samle blikket på små detaljer på nært hold. Jo eldre man blir, desto mer krevende blir det for øynene, sier Helland.

Bruken av pc, nettbrett og smarttelefoner har i følge Helland gjort oss mer avhengig av et perfekt syn enn tidligere.

– I de fleste jobber i dag sitter man mye foran en skjerm. Man er i større grad avhengig av å kunne se godt på nært hold enn man var for bare 20 år siden, sier Helland.

Han anbefaler alle som går med planer om å kjøpe ny telefon å vurdere skjermstørrelsen.

– Men viktigst er det nok å sørge for godt syn på nært hold. Alle godt voksne og eldre er tjent med å få sjekket synet med noen års mellomrom. Uten en riktig korreksjon for syn på nært hold, blir komfortabel mobiltelefonbruk vanskelig.

Fem tips for å se bedre på smarttelefonen:

  • Forstørr teksten på skjermen. Mange er ikke klar over denne funksjonen på telefonen.
  • Ikke hold skjermen alt for nært. Det gjør det vanskeligere for øynene å fokusere.
  • Ta pauser. Øynene trenger å hvile.
  • Bruker du lesebrille og likevel ser dårlig på skjermen, er brillen for svak eller du holder telefonen på feil avstand.
  • Oppsøk en optiker dersom du mistenker at du ser dårlig og trenger briller.

Les mer om retten til databriller på jobb her

(NW)

"
Powered by Labrador CMS