Ola-og-Randi-Lekanger.jpg

10 gode råd for jobb i utlandet

Ola og Randi Lekanger har vært utstasjonert i Qatar. Her følger deres  tips til andre som skal på jobb i utlandet.

Publisert

1. Solid utgangspunkt

En utestasjonering løser ikke familiære problemer, men kan by på mange nye. Det er viktig å ha et solid utgangspunkt som familie og at hele familien er innstilt på en utestasjonering.

2. Forbered barna

Bruk mye tid på å følge opp barna når dere flytter til utlandet. Husk at barn også opplever hjemlengsel og savn av familie og venner.

3. Snakk om forventninger

Det er lettere for voksne enn for barn å forestille seg hvordan livet som utestasjonert vil bli. Snakk med barna om hvilke forventninger de har og gi dem realistiske forestillinger om livet utenlands.

4. Aksepter ulike kulturer

Mye er usikkert når dere reiser ut, men en ting er helt sikkert: Det er ikke som hjemme. Aksepter den kulturen dere kommer til. Vær åpen og positiv til det nye landet – og vær litt ydmyk for at ting fungerer selv om det gjøres på en annen måte enn i Norge.

5. Vær forberedt for nye utfordringer

Ikke skru forventningene for høyt opp. Vær forberedt på at det kan og vil komme utfordringer som dere ikke har forutsett.

6. Ta imot besøk hjemmefra

Det er en fordel når dere kommer hjem igjen, og ønsker å fortelle om opplevelsene, at familie og venner har et forhold til landet dere bodde i.

7. Ta initiativ til sosiale aktiviteter sammen med andre

Det er viktig å skape seg en ny omgangskrets. Engasjer dere for eksempel i barnas skoleaktiviteter.

8. Planlegg et besøk hjem

Husk at det kommer en hverdag. Mange får hjemlengsel etter at “feriefølelsen” har lagt seg. Derfor kan det være smart å planlegge et besøk hjem til Norge etter ca 3 – 4 måneder.

9. Lag et liv til partneren

Mange utestasjonerte jobber mer enn hjemme. For medfølgende ektefelle er det viktig å skape en egen plattform. Hvis det er vanskelig å få jobb i det nye landet, noe det ofte er, kan nettstudier, språkstudier eller liknende være en god løsning.

10. Vær ærlig

Hvis du er HR-ansvarlig og skal sende folk ut på utestasjonering, er det viktig å gi realistiske forventninger til de som skal reise ut. Vær absolutt ærlig. De som reiser ut med oppskrudde forventninger blir lett misfornøyd. De som er innstilt på at de vil møte utfordringer kan forberede seg på dem.

Les også: Norske fremmedarbeidere i Qatar

Powered by Labrador CMS