Kristine Beitland er direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge. (Foto: Microsoft)
Kristine Beitland er direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge. (Foto: Microsoft)

Nordmenn har dårlig kontroll på egne personopplysninger

Nordmenn har liten oversikt over hvordan personopplysningene deres blir samlet inn og brukt.

Publisert

Kun en av ti nordmenn føler at de har god oversikt over hvor egne data ender opp. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Microsoft Norge.

Mens hver tredje nordmann føler de har noe oversikt over egne personopplysninger, innrømmer annenhver nordmann å ha lite eller svært lite kunnskap om hvor egne data havner. Svært få mener de har god kontroll på egne data.

-Trygghet på nett har vært i fokus lenge, men ifølge ferske tall har vi fortsatt en lang vei å gå. Funnene i undersøkelsen er et tydelig signal på at virksomheter må bli enda flinkere på å opplyse om hva som lagres av persondata og hva dataen brukes til. Virksomhetene må gi kort og oversiktlig informasjon om hvordan de behandler personopplysningene på en måte som folk forstår. Samtidig må nordmenn flest bli mer bevisste på hva de deler, forteller Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge.

Trygg på nett

Personvern handler om retten til privatliv, og mange innser ikke hvilken verdi dette har før personopplysningene havner på avveie. Personopplysninger er informasjon som kan være med å identifisere deg som person, som navn, adresse og bilder. Andre personopplysninger har en mer sensitiv karakter, som helseforhold.

Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) jobber til daglig med å bedre den digitale sikkerheten i bedrifts-Norge, og peker på at virksomhetene har et stort ansvar, men også at alle har godt av å tenke seg om to ganger før de gir fra seg personinformasjon.

- En god del bedrifter kan være tjent med å ta en ny og grundig gjennomgang av rutinene. Brudd på personvernregelverket kan ikke bare medføre store økonomiske konsekvenser i form av bøter, men det vil også ha store konsekvenser for tillitten til bedriften. Virksomhetene bør derfor sørge for å behandle personopplysninger på en så god og transparent måte som mulig. Samtidig ser vi at hver enkelt av oss bør bli mer bevisste på hvilke data vi gir fra oss, forteller Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS.

En app samler for eksempel på mye mer informasjon enn webversjonen av samme tjeneste. Og hvor nøye leste du egentlig de mailene om personvern? For å være trygg på nett er det viktig at du leser og setter deg inn i vilkårene når du oppdaterer en tjeneste. Den nye personopplysningsloven gir deg blant annet rett til å få vite hvilke opplysninger de har lagret, og i enkelte tilfeller kan du kreve at personopplysninger om deg blir slettet.

- Vi går inn i en tid hvor bruk av ny teknologi og kunstig intelligens fører til mer og mer datainnsamling. Alle bør derfor ha et enda mer bevisst forhold til hvilke data de gir fra seg, avslutter Beitland, som har noen “Trygg på nett”-tips du bør følge om du vil ferdes trygt på internett:

1. Sørg for å ha unike passord for forskjellige kontoer og skru på 2-trinns bekreftelse der dette er mulig.

2. Ikke aksepter invitasjoner fra folk du ikke kjenner på sosiale medier.

3. Tenk at handlinger online, kan ha konsekvenser offline

4. Ikke del sensitiv og personlig informasjon.

5. Vær forsiktig med hvor du klikker.

6. Oppdater personvernsinnstillingene dine og antivirusprogrammet du bruker.

7. Bruk alltid en sikker nettverkstilkobling.

8. Be om råd fra mennesker du stoler på, dersom du er i tvil.

Powered by Labrador CMS