Tatovering-1.jpg

Kan jeg be ansatte fjerne tatoveringer?

Mange nordmenn har latt seg tatovere og blant dagens unge mennesker er det blitt helt normalt. Men hva gjør du dersom kundene reagerer på tatoveringer hos dine ansatte? 

Publisert

Hei

I bedriften vår er det en jente som har synlige tatoveringer på underarmene. Noen av guttene har det, men på jenter ser det for ”røft” ut. Kan jeg be jenta fjerne tatoveringen?

Advokat Jens Kristian Johansen.

I dagens arbeidsmarked finner vi mange typer ansatte som kan være ganske forskjellige. Av den grunn kan det være litt vanskelig å enes om et bestemt syn på hva som er korrekt eller pent.

Hovedregel: Arbeidsgiver bestemmer

Hovedregelen er likevel at det er arbeidsgiver som bestemmer på arbeidsplassen, så lenge lov, avtaler eller tariffavtaler ikke sier noe annet. Dermed er det opp til arbeidsgiver å bestemme hvordan arbeidsplassen skal være.

En av reglene som arbeidsgiver kan fastsette, er reglene om bekledning. I flere bedrifter er det viktig at kundene møtes av noen som ser presentable ut, eller bruker en standardisert og lett gjenkjennbar bekledning. Andre ganger kan det være sikkerhet som gjør at en vil ha en bestemt uniform, for eksempel refleksvester på utearbeid når det er mørkt. Det enkleste er om du innfører en uniformsreglement eller uniformsordning.

Verdighet og likebehandling

Det må tas hensyn til at regler om hva man har på seg ikke krenker personer etter diskrimineringsreglene. Det betyr at du ikke kan stille regler som setter det ene kjønn dårligere enn det annet. Du må derfor la eventuelle regler være kjønnsnøytrale, selv om det er en jente som kanskje skiller seg mest ut.

Det er også viktig å tenke over at arbeidsreglene ikke skal krenke det psykososiale arbeidsmiljøet eller den ansattes verdighet. Det kan hende at en ordre om å kle seg utfordrende eller bisart kan være krenkende. Kyllingkostyme for den dårligste selgeren er ett eksempel vi har hørt om, og det vil omtrent uten unntak være krenkende.

Kan ikke kreve tatovering fjernet

Tatoveringen er permanent og dermed vanskelig å fjerne. Det kreves en medisinsk forsvarlig behandling for å gjøre det, og det er kostbart. Det taler dermed imot at du kan beordre den fjernet.

Men sannsynligvis kan du be om at den dekkes til i arbeidstiden. Det vil avhengige av hva slags jobb hun har, om det er mye kundekontakt, og om hvilke kunder hun har kontakt med. Er det eldre og svake, kan det nok tenkes at det er lov. Men er det lite kundekontakt eller kundene er unge, vil jeg tro det ikke er et særlig sterkt behov for å kreve dette. Dermed er det ikke lov å kreve tildekking.

Hvor mye tid skal du bruke?

I en moderne bedrift bør man tenke over om strenge krav til utseende og klesbruk er noe man ønsker å bruke tid på. Mange ansatte sier de setter pris på at de kan velge dette selv, så lenge jobben blir gjort.

Dersom det likevel er viktig for deg å ha en viss standard, kan det være lurt å forklare de ansatte hvorfor, og høre hva de ansatte selv opplever. Gå eventuelt til innkjøp av uniformer, eller gi bidrag til de ansatte slik at de kan kjøpe passende klær. Som regel vil da det negative i regelen bli balansert ut av at det ikke koster arbeidstakeren noe.

Ta en prat med med dine ansatte og se om det er ønskelig å endre på kleskoden. Det kan hende de endrer oppførsel og selv velger å dekke til tatoveringen. Dermed slipper du å lage regler og bruke tid og krefter på å håndheve den.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS