Førsteamanuensis Sofia Høgestøl ved Universitetet i Bergen.

Sofie Høgestøl skal lede Bærekraftskonferansen

USA-ekspert og jussforsker Sofie Høgestøl fra Universitetet i Oslo skal være moderator på den årlige nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen i februar.

Hun gleder seg til å lose forskere, studenter og andre bærekraftsentusiaster gjennom en diskusjon med fokus på ulikhet etter koronapandemien. Selv om det siste året har vært tøff for mange, ser Høgestøl positive effekter også. Ikke minst at vitenskap og forskning er satt på agendaen og aktualisert på en måte hun ikke kan huske å ha opplevd i sin levetid.

Den nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen) finner i år sted for fjerde gang i Universitetsaulaen i Bergen fra onsdag 10. til fredag 12. februar. Konferansen er et samarbeid mellom universitets- og høyskolesektoren i Norge, med Universitetet i Bergen som vertskap.

Korona har forsterket ulikhet

Tema for årets konferanse er The SDGs after the Crisis og tar utgangspunkt i bærekraftsmål 10, mindre ulikhet, og hvordan koronapandemien påvirker bærekraftsmålene.

– Vi har måtte omstille oss mye på ett år. Jeg ser det ikke minst i det jeg forsker på om krig og konflikter, nemlig at ulikhet er blitt forsterket og at dette kan få konsekvenser på sikt som en konsekvens av pandemien og vaksinen, sier Høgestøl.

Hun ser frem til å møte politikere og andre beslutningstakere på konferansen, som blir åpnet av utenriksminister Ine Eriksen Søreide:

– Jeg tror det er helt essensielt at akademia jobber tverrfaglig og på tvers av målene. Vi sitter på hver vår spesialitet og hver vår tue. Ved bruk av vår bakgrunn fra forskjellige disipliner kan vi bedre nå frem til beslutningstakere.

Heldigital konferanse

For første gang blir konferansen i år digital, med kun moderator og noen få gjester til stede i Universitetsaulaen i Bergen.

Høgestøl gleder seg ikke minst til faglige diskusjoner på tvers av bærekraftsmålene og å diskutere hvordan forskning kan bidra i politiske beslutningsprosesser.

– Som moderator ønsker jeg å løfte noen av de spennende trådene, se noen sammenhenger og tenke fremover. Akkurat nå sitter vi midt i denne krisen, men vi må jo håpe at fra midten av 2021 så går vi inn i en restitusjonsfase. Hvis vi lar ulikhetene feste seg etter krisen kan det bli riktig farlig, sier den unge forskeren.

Hun er samtidig håpefull og mener at pandemien kan ha virket positivt også.

– Et av de få lyspunktene med koronapandemien er at vi tidligere har vært inne i en voldsom periode med fake news. Nå ser vi hvordan forskningen løser krisen. Vi venter på vaksiner som er utviklet av forskere. Vitenskap og forskning er satt på agendaen og aktualisert på en måte jeg ikke kan huske å ha opplevd i min levetid, sier Sofie Høgestøl.

Dette er utdrag av et lengre intervju med henne på Universitetet i Bergens nettsider. Les hele intervjuet her.

(Universitetet i Bergen/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS