En god latter forlenger livet

Dr. med. Stein Tyrdal slutter som kirurg ved Ullevål universitetssykehus for å bli humordoktor på heltid.

Publisert

- Jeg tror jeg vil gjøre vel så mye for folkehelsen ved å kommunisere optimisme, begeistring og livsglede, sier Tyrdal.

Moderne HMS arbeid innebærer å gjøre arbeidsdagen hyggeligere, morsommere og mer stimulerende. Humoristiske, underfundige, underholdende og avspennende innspill gjør folk friskere og mer arbeidsdyktige, hevder Tyrdal.

Den tidligere avdelingsoverlegen har vært president i Nordisk selskap for medisinsk humor siden 1999, han har skrevet bøkene Humor og helse, og vært humorredaktør i Tidsskriftet for den norske legeforening. Han er daglig leder av Humorologisk institutt, og har de siste årene holdt utallige foredrag om humor, helse, arbeidsmiljø og ledelse.

Laget kalenderpakke

Tyrdal vil fortsette som foredragsholder Norge rundt. Samtidig begynner han som sjef for et nytt kommunikasjonshus som opererer med humor som verktøy.

- Kort fortalt har vi laget en kalenderpakke for internett som leder kommunikasjonen internt i større bedrifter. Med morsomme underfundige eller avspennende innslag.

I kalenderpakken er det mulig å putte inn eget innhold. Da vil for eksempel konsernsjefen med 30.000 ansette kunne komme frem med sitt budskap hver uke, uten at budskapet må gå gjennom hele rekken av mellomledere.

- Hva er ditt råd til ledere som vil gjøre arbeidsdagen morsommere?

- Det gjelder å fange humoren når den kommer. Vær åpen for den. Den er der. Men bruk humor bevisst. Humor skal være vennlig. Den kan godt gjenspeile aksept og livsvisdom.

Må oppfattes som vennlig

Utdritingshumor og sarkastisk humor gjør at folk blir såret. Da samarbeider de ikke. Så bruk vennlig humor og kontroller gjerne at humoren oppfattes vennlig av mottakerne.

- Er vi flinke nok til å bruke humor?

- Jeg tror vi er litt for redd for å miste maska. Vi tror at alvor gir et bedre inntrykk fordi vi blir oppfattet som seriøse. Folk er mer skeptiske til humor brukt i jobb enn privat. Derfor tror jeg ikke vi er flinke nok til å bruke humor på arbeidsplassen. Det er viktig å opprettholde entusiasme og kreativitet på arbeidsplassen og da er humor et godt verktøy å bruke.

- Bruk av humor er en balansegang: Brukt riktig er humor et fantastisk effektivt verktøy, brukt galt er humor livsfarlig, uttaler Stein Tyrdal. Kirurgens hverdag blir fortsatt en balansegang på knivseggen.

Powered by Labrador CMS