kvinne-arbeidsnarkoman

Varsler sletting av 1700 selskaper

Foretaksregisteret har sendt varsel om sletting til om lag 1 700 norskregistrerte utenlandske foretak (NUF). Disse har opphørt å eksistere fordi foretaket i Storbritannia er slettet.

Publisert

15 339 utenlandske foretak

I perioden 2006-2009 har det vært en markert økning i antallet utenlandske foretak som registrerer virksomhet i Norge.

Ved utgangen av 2009 var det registrert 15 339 utenlandske foretak i Foretaksregisteret. 80 prosent av de utenlandske foretakene er britiske aksjeselskap.

Les også: Utlenninger lettet presset på arbeidsmarkedet

Overser rapporteringsplikt

Den som velger å etablere et utenlandsk foretak for så å registrere dette i Norge, må ta hensyn til lovgivingen i to land. Selskapslovgivningen i Norge er i stadig endring og utvikling, på samme måte som den britiske lovgivingen.

Det later til at mange ikke har gjort seg kjent med rapporteringspliktene sine i Storbritannia, som for eksempel den obligatoriske innsendingen av «annual retur» til det britiske foretaksregisteret Companies House.

Dette har ført til at et stort antall foretak er blitt slettet fra Companies House. Registrering og sletting av NUF blir regulert av foretaksregisterloven. Når foretaket i Storbritannia er slettet i Companies House, opphører også retten til å være registrert i Norge.

Les også: Hva skjer når bedriften går konkurs?

Omfattende kontroll

Foretaksregisteret gjennomførte før årsskiftet en omfattende kontroll av britiske foretak som er registrert med virksomhet i Norge. De som det nå blir kunngjort varsel om sletting for, har tidligere fått skriftlig forhåndsvarsel om at dette ville komme til å skje.

De får nå tre uker på seg for å sette i verk tiltak, hvis de vil unngå sletting. En rettsavgjørelse i deres favør er den eneste måten de kan bli gjeninnført i Companies House på. Dette er et absolutt vilkår for å unngå at foretaket blir slettet i Foretaksregisteret.

Tettere kontakt mellom landene

– Som et av de første landene i Europa vil vi fra i år kunne nyttiggjøre oss et maskinelt system som er koblet opp mot registeret i Storbritannia. Da vil vi få et varsel når det skjer noe med foretakets status i Storbritannia, sier avdelingsdirektør Ketil Ingebrigtsen ved Brønnøysundregistrene.

For ettertida vil det bli kontinuerlig kontroll og kontinuerlig sletting av NUF.

Finn hvem som har fått varsel

Gå til Søk på kunngjøringer antatt døde foretak.

Under Kunngjøringstype velger du søkekriteriet Endringeri det øverste feltet. I feltet i midten velger du Øvrige endringer, og i det nederste feltet velger du Antatt døde foretak.

Under søk på kunngjøringer må også dato legges inn: fra 28.01.2010 til 01.02.2010.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS