mimi Bjerkestrand.jpg

Skjerper pedagogkrav

– Det er bra og nødvendig at Kunnskaps- departementet vil presisere reglene for antall pedagoger i barnehagen, sier leder i Mimi Bjerkestrand.

Publisert

Tirsdag ble det kjent at Kunnskapsdepartementet vil legge fram en veileder som skal presisere hvordan barnehagene skal praktisere og forstå normen for antall pedagoger.

Bedre kvalitet

Konsekvensen vil bli flere førskolelærere i barnehagene, og dermed bedre kvalitet og et enda bedre tilbud for barna.

Ifølge normen for antall pedagoger i barnehagene skal det være minimum én pedagogisk leder per 14–18 barn når barna er over tre år og én pedagogisk leder per 7–9 barn når barna er under tre år.

Foto: Utdanningsforbundet

– Vi får stadig meldinger om at regelverket settes under press og at barnegruppene blir større, sier leder Mimi Bjerkestrand i en melding.

Flere førskolelærere

Utdanningsforbundet støtter barnehageløftet, men er bekymret for at kvaliteten i tilbudet til barna har vært satt på vent.

– Nå forventer vi at en klargjøring av regelverket bidrar til at vi får de pedagogene vi skal ha og at eiere ikke bruker kreativitet på å uthule regelverket, men heller er kreative for å skaffe flere førskolelærere, sier Bjerkestrand.

Ansvar til kommunene

Fra nyttår går finansieringen av barnehagene over til å bli en del av rammefinansieringen i kommunene. Hun mener derfor det er helt nødvendig at veilederen blir klar så raskt som mulig.

Regjeringen gir fra seg et sterkt styringsredskap når finansieringen blir endret. Derfor er det ekstra viktig at vi nå får klart et prinsipp om at det skal være en ekstra pedagog dersom man utvider barnetallet ut over 9 eller 18 barn.

Utdanningsforbundet har lenge ment at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal være førskolelærere. En innskjerping av praktiseringen av dagens regelverk vil bidra i riktig retning.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS