Deprimert cbox965230

Sladder får deg til å huske

Når en person omtales negativt vil du huske denne personen mye bedre enn de andre viser en ny amerikansk studie.

Publisert

Sladder og rykter i arbeidslivet kan få alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker. Noen ganger fører det til at en medarbeider føler seg både mobbet og utstøtt. Ill.foto: Colourbox.

Sladder og rykter har alltid versert mellom mennesker. Som små oppdras vi til og ikke snakke stygt om hverandre. Likevel ser vi ut til å være programmert for å skjerpe ørene når vi hører noe negativt om andre, melder forskning.no.

I en studie som er publisert i Science har psykologen Lisa Feldman Barrett vist forsøkspersoner bilder av ulike personer. Til bildene sto det eksempelvis tekster som: “kastet en stol mot sin klassekammerat”.

I etterkant viste det seg at forsøkspersonene la best merke til personene der det var knyttet sladder, eller negativ tekst til bildet. Forskeren mener dette skjer ubevisst, og at det er en egenskap som ser ut til å finnes hos alle mennesker. Hun mener at sladder hjelper oss til å finne ut hvem som er våre fiender, og det hjelper oss til å beskytte oss mot svindlere og løgnhalser.

Mange hevder at sladder kun er for kvinner. Barrets forskning viser at det ikke er riktig. Hun konkluderer med at både kvinner og menn lar seg påvirke av sladder og negativ omtale av andre.

(forskning.no)

Powered by Labrador CMS