sjokolade2

Sjokolade bra for arbeidsminnet

Ny forskning viser at mørk sjokolade både er godt for hukommelsen og senker blodtrykket.

Publisert

Er du en av dem som sverger til sjokolade i stressede situasjoner? I så fall kan du trøste deg med at sjokolade ikke bare øker lykkefølelsen, den styrker hukommelsen og har en positiv effekt på blodtrykket. Det kommer frem i to ulike studier.

Bedre arbeidsminne

Den italienske forskeren Giovambattista Desideri ved det italienske universitetet L'Aquila, testet ut mørk sjokolade på en gruppe med 90 personer over 70 år. Alle hadde diagnosen mild kognitiv svikt, som kan være forstadium til Alzheimer.

Testpersonene ble delt i tre og fikk drikke sjokolade med høy, middels og lavt sjokoladeinnhold over en periode på åtte uker. Deretter måtte de gjennom mentale tester, eksempelvis som labyrint og ord-testing.

Resultatet viste at personene som hadde fått i seg et høyt eller middels sjokoladeinnhold presterte bedre, og fikk et bedre arbeidsminne, enn de som hadde fått i seg lave sjokoladeverdier.

Senker blodtrykket

Den andre studien fra Australia, ledet av Karin Ried ved det National Institute of Integrative Medicine in Melbourne, viser at blodtrykket går ned ved jevnlig inntak av sjokolade. I studien deltok 856 personer. Resultatene viser at daglig inntak av sjokolade reduserte blodtrykket med 2 til 3 mm Hg i snitt, og den positive effekten kom allerede etter to uker.

Selv om dette er positive funn er forskeren imidlertid usikker på langtidsvirkningen og reduksjon i blodtrykket. Hun sier at selv om de ikke har bevis for en varig reduksjon av blodtrykket, kan den lille reduksjonen de har sett på kort sikt utfylle andre behandlingsalternativer, og det kan bidra til å redusere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Kraftig antioksidant

Det er de høye konsentrasjonene av fenoler som ser ut til å ha den gunstige virkningen på både blodtrykk og hjernens hukommelse. Den kraftige antioksidanten har gjennom flere forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestruktur mot skader av såkalte frie radikaler.

Annen mat og drikke som inneholder høye konsentrasjoner av fenoler er blant annet eple, aprikos, jordbær, nektarin, appelsiner, tyttebær, røde druer og vin.

Powered by Labrador CMS