even-hagelien-lite-2.jpg

Moderat vekst for bemanningsbransjen

- Bemanningsbransjen hadde en moderat vekst på 2,7 prosent i 4. kvartal 2011, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien. Ansatte i bemanningsbransjen utgjør 1,2 prosent av antall årsverk i Norge.

Publisert

- Vikarbyrådiretivet som skapt turbulens den siste tiden har til hensikt å sikre arbeidstakernes rettigheter, og ikke å svekke dem, sier

Fagsjef i NHO Service.

Bransjestatistikken, som NHO Service legger fram i dag, viser at markedet for bemanningstjenester har vært variert i 4. kvartal.

Innenfor flere områder har det vært nedgang i forhold til året før, blant annet innenfor helsesektoren, hotell/restaurant/kantine (HORECA) og økonomi.

Negativt mediefokus

Har Adeccosaken som rullet opp våren 2011 vært med på å dra ned tallene innen helse og omsorg?

- Det er ingen tvil om at mye av nedgangen innen helse skyldes negativ fokus på hele denne bransjen, som følge av saker som kom opp i mediene i fjor. Det har ført til at mange har kuttet inneleie til helsesektoren, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.

Horeca

- Innen hotell er det vanskelig å si hva som er bakgrunnen for nedgangen. Men det kan ha sammenheng med at deler av markedet er påvirket av det som skjer utenfor Norge.

- På tross av en bra økonomisk utvikling her hjemme, har det bredt seg større usikkerhet i arbeidslivet som følge av den økonomiske krisen som resten av Europa opplever for tiden, sier han.

Svakere enn forventet

Likevel er det, totalt for hele bransjen, en moderat vekst på 2,7 prosent målt mot 4. kvartal 2010. Først og fremst på grunn av fortsatt gode tider i byggebransjen. - Utviklingen i 2011, sett under ett, ble noe svakere enn forventet, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.

- Mens vi hadde lagt opp til en sannsynlig vekst på rundt 10 prosent ble det til slutt en vekst på 7,1 i forhold til 2010. Innenfor flere av yrkesområdene betyr dette at markedet har stabilisert seg på et noe lavere nivå enn før finanskrisen.

Et krevende år

Hagelien tror tror at 2012 blir et krevende år for bemanningsbransjen.

- Vi håper på en stabilisering, eller en moderat vekst i forhold til 2011. Videre er vi spent på hva utviklingen i Europa vil ha å si for bemanningsbransjen i Norge.

Turbulens rundt vikarbyrådirektivet

NHO Service er også spent på hva støyen rundt vikarbyrådirektivet vil ha å si for markedet.

- Det har vært mye negativt fokus rundt dette direktivet og dermed er det knyttet mye usikkerhet til hva som kommer til å skje, og ikke minst hva det vil koste.

Nå ligger saken hos Arbeiderpartiet. NHO regner med at det kommer en avklaring i nærmeste fremtid.

- Med de tydelige signaler som har vært gitt fra AP sin side så vil det være overraskende dersom man skulle gå inn for å reservere seg mot direktivet.

Hagelien poengterer at diskusjonen rundt vikarbyrådirekivet er mye større enn bemanningsbransjen. Han sier det handler om hele tilliten til EØS-avtalen og de organene som håndhever dette direktivet (ESA og EFTA domstolen).

Powered by Labrador CMS